Praha bude hledat projektanta obnovy prostoru u Národního muzea

Vložil
ČTK
23.01.2018 14:30
Praha

Praha - Praha vypíše zakázku na projektové práce na přeměnu prostoru mezi Národním muzeem a bývalým Federálním shromážděním. V tendru bude hledat projektanta, který připraví proměnu po technické stránce. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Práce mají být hotovy do 28. října 2018. Na kolik vyjdou, není v materiálu uvedeno. Nyní obtížně průchozí prostranství bude vydlážděno a má mít podobu menšího náměstí. V roce 2019 by tu měly přibýt tramvajové koleje. Proměnu prostoru naplánoval Institut plánování a rozvoje (IPR).


"Cílem je z čistě tranzitního místa s převládající individuální automobilovou dopravou vytvořit nový prostor, náměstí, které vizuálně i fyzicky propojí obě budovy Národního muzea a upřednostní potřeby pěších," píše se v dokumentu.

Zmizet by tak mělo například nepříjemné zúžení chodníku u výstupu z metra vedle muzea a ostrůvek u přechodu přes magistrálu. Nově by se chodník rozšířil na asi pět metrů. Automobily budou náměstím projíždět nadále pouze ve směru na Vinohrady. Z Vinohrad směrem k Václavskému náměstí také přibude obousměrný pruh pro cyklisty.

V roce 2019 je pak v plánu mezi oběma budovami muzea položit ve směru od křižovatky Vinohradské ulice s Legerovou tramvajové koleje, které budou výhledově prodlouženy Wilsonovou k hlavnímu nádraží. Rozšířena bude tramvajová zastávka Muzeum a přes Legerovu od ní povede přechod pro chodce. Automobilový provoz nijak neomezí, v místě je již nyní semafor.

Z Čelakovského sadů na úroveň magistrály by mělo vést schodiště, na které naváže nový přechod přes Legerovu. Samotné sady mají být opraveny v budoucnu.

Proměnu prostoru zaplatí hlavní město prostřednictvím své firmy Technická správa komunikací. Pouze práce nad budovaným tunelem mezi historickou budovou muzea a Federálním shromážděním zaplatí Národní muzeum. Na materiál mu dá peníze město.

Samotná budova Národního muzea se rekonstruuje od roku 2015, návštěvníkům se má poprvé otevřít 28. října 2018 u příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa a 200 let od založení Národního muzea. Celkové náklady rekonstrukce mají činit 2,34 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články