ARCHIP otevírá novou kapitolu

Třetí ročník udílení ceny GoRo

Zdroj
Architektonický institut v Praze
Vložil
Tisková zpráva
22.01.2018 14:55
Praha

Holešovice



Škola architektury ARCHIP se stěhuje do nově vybudované části Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích. Nové rozsáhlé prostory utvoří skvělé zázemí pro studenty pocházejících z více než 35 zemí světa. Vedení DOXu i ARCHIPu si od spolupráce slibují zejména propojení progresivní galerie a kreativních studentů školy. ARCHIP slavnostně otevře své nové prostory ve středu 24. ledna v 18:00.


Vysoká škola architektury ARCHIP (Architektonický institut v Praze) je v české akademické sféře unikátní institucí. Škola byla založena před 10 lety z iniciativy světoznámého, dnes již zesnulého, architekta Martina Roubíka a jeho ženy Reginy Loukotové. Oba manželé spolu ještě před založením školy vyhráli mezinárodní soutěž na výstavbu nové Alexandrijské knihovny v Egyptě. Dnes škola díky svému mezinárodnímu charakteru nabízí výuku bakalářského i magisterského studia pouze v angličtině. Mezi lektory patří mimo jiné i přední osobnosti z oboru, např. Adam Gebrian nebo Osamu Okamura.

Současná prorektorka Klára Doleželová byla v minulém roce jedinou českou členkou poroty prestižní American Architecture Prize. Vedle ní v porotě zasedli akademici z Harvadovy či Yaleovy univerzity. "Jsme velice rádi, že se nám podařilo najít nové prostory pro naši školu právě v DOXu. Díky jeho multidisciplinárnímu zaměření se zde otevírají možnosti mnoha společných projektům," vysvětluje Adam Motloch, PR manažer ARCHIPu.

Škola se do Poupětovy 3 přestěhovala z nedalekých prostor bývalé galerie Kartografie Praha, kde sídlila od roku 2010. Středeční slavnostní otevření bude probíhat za účastí vedení školy i DOXu. Poté bude následovat vyhlášení výsledků architektonické soutěže Golden Roubík, která je určená právě studentům. Cena za soutěž je udílena právě na počest zesnulého architekta Roubíka, který spoluzaložil mezinárodní architektonickou kancelář Snohetta a podílel se i na plánu nového letiště v Oslu a muzea umění v Lillehammeru.
V letošním roce v porotě usedne Lenka Burgerová (FA ČVUT, Městská část Praha 7), Michal Palaščák (Dílna architekti) a Ondřej Hofmeister (Projektil architekti). Akce je otevřena pro širokou veřejnost a zájemci, kteří si chtějí prohlédnout nové prostory a studentské práce, jsou srdečně zváni.
0 komentářů
přidat komentář

Související články