Slovanská epopej má být k vidění na festivalu Re:publika v Brně

Vložil
ČTK
18.01.2018 13:30
Praha



Brno - Na festivalu Re:publika 1918-2018, který se uskuteční na přelomu května a června v Brně, má být Slovanská epopej od malíře Alfonse Muchy. O jejím zapůjčení jedná primátor Petr Vokřál (ANO) s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Šance je aktuálně 90 procent, řekl na tiskové konferenci na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour.


"Říkal jsem si, že leccos už v Brně máme. Ohňostroje, Velkou cenu motocyklů, výstaviště a přemýšlel jsem, co nemáme. Napadla mě Muchova Epopej. A teď můžu slovy klasika říct: Mucha bude,"
oznámil Vokřál nečekaně.

Cyklus 20 velkoformátových obrazů, které maloval Mucha v letech 1912-1926, byl vystaven na zámku v Moravském Krumlově do roku 2012 a šlo v podstatě o jediný důvod, proč turisté do města na Znojemsku jezdili. Tehdy si je však jako majitel vyžádala Praha a od té doby jsou obrazy v depozitáři, protože hlavní město nemá prostory pro jejich dlouhodobé vystavení.

Dlouhodobě a zatím bezvýsledně se také jedná o jejich návratu do Krumlova. Nyní by je tedy měli vidět návštěvníci brněnského festivalu, který se uskuteční od 26. května do 17. června na brněnském výstavišti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články