Lidé v Plzni budou plánovat budoucnost obnovené městské plovárny

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
18.01.2018 13:25
Plzeň

foto: www.plzen.cz

Plzeň - Lidé v Plzni se mohou zapojit do plánování budoucnosti Městské plovárny na řece Radbuze. Po půlstoletí odmlky se plovárna otevřela v červenci 2014 jako součást projektů spojených s Evropským hlavním městem kultury Plzeň 2015. Začala fungovat jako místo setkávání, odpočinku, přednášek, kulturních a komunitních akcí. Dosud se tam konalo na 150 akcí, na které přišlo přes 16.500 lidí. Spolek, který areál dostal od města do dlouhodobé výpůjčky, chce plovárnu rekonstruovat, řekl dnes ČTK architekt Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor.


Při nutné rozsáhlejší rekonstrukci chtějí provozovatelé plovárny vybudovat zázemí, které poslouží v letních měsících i v zimě a zároveň poskytne lepší komfort pro pořadatele a návštěvníky akcí. "Rádi bychom se od návštěvníků plovárny i dalších obyvatel Plzně dozvěděli, jaká by v jejich očích měla plovárna v budoucnu být. Čím si je získala a co je důležité zachovat, nebo proč tam naopak někdo chodí jen málo, co je zapotřebí zlepšit," řekl Sivák. Veřejné plánovací setkání bude 23. ledna od 17:00 v univerzitní kavárně Družba na rohu Sedláčkovy a Riegrovy ulice.

Dlouhá léta zanedbávanou plovárnu v roce 2014 upravili a obnovili dobrovolníci z celého světa. Spolek doufá, že Plzeňané a místní firmy by mohli pomoci plovárnu rekonstruovat i do budoucna. "Cílem rekonstrukce je udělat plovárnu takovou, aby mohla bez problémů fungovat v mnoha příštích letech a poskytovat plnohodnotné zázemí pro plzeňskou komunitu i kulturu. Aby se nám to povedlo, bude nezbytná pomoc aktivních obyvatel, firem i města Plzně," řekl Sivák. O podporu proměny plovárny projevilo podle něj zájem sdružení Zelené město, které spojuje Plzeňské městské dopravní podniky, Plzeňskou teplárenskou, Vodárnu Plzeň, Škodu Transportation, město Plzeň a Plzeňský kraj.

Plzeň, ležící na soutoku čtyř řek, měla v posledních 150 letech několik říčních plováren. K těm nejoblíbenějším a nejdéle fungujícím patřila právě Městská plovárna u Radbuzy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články