Jemnice na Třebíčsku chce opravit neoklasicistní hrobku

Vložil
ČTK
18.01.2018 09:55
Ostrava

foto: www.npu.cz

Jemnice - Neoklasicistní hrobka rodu Pallavicini v Jemnici na Třebíčsku je ve špatném technickému stavu a poškozují ji zloději. Město hrobku stále nabízí k prodeji, zároveň se ji snaží zachránit. Připravilo projekt opravy za několik desítek milionů korun. Poprvé žádá na opravu peníze z Programu záchrany architektonického dědictví, řekl místostarosta Petr Novotný.

Poprvé byla hrobka vykradena už v roce 1954. V 90. letech zloději zničili mramorové sarkofágy. Později se snažili rozebrat měděnou střechu. V roce 2015 ukradli litinový plot v ceně 250.000 korun a nakonec i fotopast umístěnou před vchodem do hrobky.

Letos chce město investovat dva miliony korun a začít opravou střechy. Zahájení prací bude záviset na schválení dotací. Jestli město se svou žádostí na ministerstvu kultury uspělo, se dozví v únoru, řekl ČTK Zdeněk Šálek, vedoucí odboru investic a rozvoje jemnické radnice.

Národní památkový ústav hrobku postavenou v letech 1901 a 1902 vede mezi 21 ohroženými památkami Kraje Vysočina. "Stav hrobky je alarmující," uvedla za pracoviště NPÚ v Telči Ilona Ampapová. "Rodina Pallavicini, která byla v letech 1842-1945 posledním vlastníkem jemnického panství, měla významné kontakty na vídeňském dvoře. Z její iniciativy byl zásadně rekonstruován areál zámku v Jemnici a na návrší u silnice na Chotěbudice vyrostlo jedinečné neoklasicistní rodinné mauzoleum. Jeho návrh vypracovali vídeňští architekti Otto Hofer a Wilhelm Zech," řekla Ampapová. Uvnitř hrobky postavené na půdorysu rovnoramenného kříže se nachází třímetrový bronzový kříž s Kristem od českého sochaře Ignáce Weiricha. Stejné Weirichovo dílo je podle Novotného umístěné ve Vatikánu. Autorem oltářní architektury, na níž je kříž umístěn, je zřejmě Josip Plečnik, uvedla Ampapová.

Hrobka je veřejnosti nepřístupná. Mimořádné prohlídky se uskutečnily v roce 2012 u příležitost 100. výročí jejího postavení. Podle Novotného ji tehdy navštívily před dva tisíce lidí. V roce 2015 město investovalo přes 100.000 korun do revitalizace parku v okolí hrobky.

S postupnou rekonstrukcí historických objektů, kterou umožňuje dotace z Programu záchrany architektonického dědictví, má Jemnice zkušenosti. Mezi lety 2004 až 2015 díky ní opravila gotický kostel sv. Víta, který býval součástí františkánského kláštera. "Nejdůležitější je se s konkrétní památkou do dotačních programů vůbec dostat. Ve chvíli, kdy už jste jednou podporu získali a děláte rozumná vyúčtování a opravu, máte velkou šanci, že peníze dostanete opakovaně," dodal Šálek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články