Praha do areálu Výstaviště investuje 48 milionů korun

Vložil
ČTK
12.12.2017 19:05


Praha - V areálu holešovického Výstaviště vznikne přírodní koupaliště, freestyle park pro kola a místo na grilování. Investice v celkové hodnotě zhruba 48 milionu korun bez DPH dnes schválili pražští radní. Projekty griloviště a bike park by měly být dokončeny v červenci 2019, koupaliště ve stejném roce v říjnu.


Koupací plocha přírodního koupaliště, které bude podobné vodnímu biotopu v Radotíně, bude 1810 m². Systém koupacího biotopu funguje na principu cirkulace vody, kterou čistí přirozené funkce mikroorganismů vodních rostlin. Předpokládaná cena stavby vodního biotopu je 36,4 milionu korun. Denně by areál mohlo navštívit až 600 lidí, předpokládá projekt.

Další investicí je vybudování bike parku za 6,6 milionu korun. V areálu budou hliněné dráhy, cesty pro zlepšování techniky jízdy na kole a prvky pro cyklisty začátečníky i profesionální jezdce. Park bude vybaven přírodním mobiliářem. V areálu Výstaviště byla dříve dráha na bikrosové závody, ale postupně zchátrala.

Za 4,8 milionu korun vznikne mezi Bruselskou cestou a Stromovkou Gastro pavilon griloviště. Součástí projektu je půjčovna zařízení a hudební pavilon.

Všechny tři projekty budou v areálu ve čtvrté zóně, která je podle koncepce určena primárně pro rekreaci a charakterem navazuje na Stromovku. Do budoucna by zde mohl vzniknout alternativní prostor pro krajinné umění, další atrakce a sportovní zóny.

Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002. O šest let později Průmyslový palác zachvátil požár.

Přístup Prahy v Výstavišti v minulosti kritizovala například Praha 7. Loni radní pro rozvoj Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě) řekla, že Výstaviště má ohromný potenciál, který ale Praha, jakožto majitel, po celá léta nedokázala využít. Praha roky chystá na Výstavišti investice za stovky milionů korun. V plánu je dostavba repliky vyhořelého křídla historického Průmyslového paláce a obnova některých památkově chráněných budov. Zatím ale Výstaviště příliš mnoho změn nedoznalo, řekla Burgerová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články