Ostravská jatka zřejmě budou přestavěna podle polského návrhu

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
12.12.2017 19:00
Robert Konieczny
KWK PROMES



Ostrava - Rada města Ostravy dnes schválila veřejnou zakázku na rekonstrukci historické budovy bývalých jatek, v nichž by v budoucnu měla sídlit městská galerie Plato Ostrava. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Jatka by měla být zrenovována podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného, který se ale v architektonické soutěži umístil až na třetím místě.


S vítězem soutěže, kterým se stalo pražské studio Petr Hájek Architekti, se totiž město nedohodlo na podobě smlouvy a studio z procesu vyřadilo. Do jednacího řízení bez uveřejnění na zpracování projektu, které následovalo po architektonické soutěži, se městu přihlásilo pouze vítězné studio, s nímž nakonec smlouvu neuzavřelo, a právě polský architekt, který obsadil třetí pozici. Po neúspěšném vyjednávání s vítězem soutěže, tak město začalo jednat právě s ním.

"Architekt Robert Konieczny splnil všechny formální podmínky a vyjádřil připravenost smlouvu uzavřít. Proto dnes rada města rozhodla o výběru projektanta a o uzavření smlouvy s KWK Promes architekt Robert Konieczny. Podle zákona o veřejných zakázkách dnešním dnem začala běžet patnáctidenní lhůta pro podání námitek. Až po jejím uplynutí je možné formálně smlouvu uzavřít," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Veřejná zakázka, kterou radní schválili, počítá například se zpracováním architektonické studie či jednotlivých stupňů projektové dokumentace nebo s autorským dozorem při rekonstrukci objektu. Cena byla stanovena maximálně na 14 milionů korun bez DPH.

Městská jatka vznikla v roce 1881. V roce 1994 městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket. Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět, převzalo je loni v září. Zaplatilo za ně i za bývalou prodejnu Bauhausu 80 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články