Z Jihočeského letiště by se mohlo od jara 2020 létat do světa

Vložil
ČTK
12.12.2017 18:25
České Budějovice - Letadla by mohla začít létat do světa z Jihočeského letiště České Budějovice od jara 2020. ČTK to dnes při zahájení poslední fáze modernizace řekl ředitel letiště Ladislav Ondřich. Letiště se modernizuje již několik let. Do roka a půl bude mít nový terminál pro cestující, světelnou navigaci a radionavigaci a větší stání pro letadla. Náklady dostavby činí 408 milionů korun, řekla mluvčí letiště Martina Vodičková. Investorem je Jihočeský kraj.


Příští rok dá kraj na dostavbu 260 milionů, půjde o jednu z největších investic kraje v roce 2018. Od armády koupí kraj příští rok část pozemků v dolních kasárnách u vjezdu do areálu za 145 milionů, kde vznikne zázemí pro služby spojené s provozem letiště. "Cílem je dostavba letiště, které bude fungovat jako mezinárodní, aby tady mohla přistávat letadla jako Boeing nebo Airbus, vybudování terminálu. Důležitá je radionavigace," řekla dnes novinářům hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Zhotovitelem stavby je firma Hochtief CZ, která v kraji zaměstnává 360 lidí.

Podle mluvčí letiště bude po dokončení stavby obtížná certifikace letiště na veřejné mezinárodní. Už nyní zdejší odborníci proces připravují a konzultují s Úřadem pro civilní letectví. V Česku je pět veřejných mezinárodních letišť s pravidelným provozem - v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.

Jihočeské letiště je v provozu bez světelné navigace i radionavigace, pouze za viditelnosti ve dne, počet vzletů a přistání je víceméně stálý. Letos to bude celkem kolem 7000 pohybů. "Pozitivní je stále stoupající počet mezinárodních letů. Letos více než 700," řekla Vodičková.

Modernizace, jež dnes začala, navazuje na I. etapu z roku 2010, do níž kraj investoval 110 milionů. ČTK to dnes řekl Radek Šíma z kanceláře hejtmanky. Před sedmi lety se například rekonstruovala řídicí věž i administrativní budova.

Loni Jihočeské letiště využilo přes 14 milionů Kč investiční a provozní dotace od každého z akcionářů, jimiž jsou Jihočeský kraj a město České Budějovice. Tržby loni pokryly téměř 34 procent provozních nákladů. Čistý obrat byl loni 42,7 milionu Kč, meziročně o necelých devět procent vyšší. Zisk po zdanění letiště loni téměř zdvojnásobilo na 1,66 milionu Kč.

Areál letiště zabírá přes 300 hektarů, příští rok po koupi pozemků od armády se rozloha rozšíří. Je zde 120 budov. Jihočeské letiště má zhruba 40 stálých zaměstnanců a dalších 20 externistů.

Letecký provoz zde začal v dubnu 2006. Do konce roku 2016 letiště odbavilo téměř 80.000 vzletů a přistání, z toho přes 4000 mezinárodních. Letiště má nyní licenci pro neveřejný mezinárodní provoz, jež umožňuje přijímat a odbavovat středně velká letadla do rozpětí křídel 36 metrů. Kvůli chybějícímu vybavení zatím nelze přijímat lety za zhoršeného počasí.

Letiště v Plané u Českých Budějovic patřilo po druhé světové válce mezi důležité základny československého a později českého letectva. Stíhací piloti však aerodrom, zkolaudovaný v původní podobě 13. prosince 1937 pro civilní provoz, opustili koncem roku 1994.
0 komentářů
přidat komentář