Dělníci dnes začali převážet části zřícené lávky ke zkoumání

Vložil
ČTK
09.12.2017 17:20
Praha - Stavební firma, která od pátku vytahuje v Praze na Císařském ostrově z Vltavy nosnou konstrukci zřícené lávky, dnes začala převážet některé její části na parkoviště u trojské betonárky, kde je budou zkoumat odborníci. Části, které jsou pro experty nepotřebné, dělníci rovnou likvidují na levém břehu řeky. ČTK to sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.


Původně se s odvozem některých určených částí ke zkoumání počítalo od neděle. Situace na místě se ale mění podle pokynů policie a znalců, kteří na demontáž dohlíží. Zatím však dělníci zůstávají na Císařském ostrově. Poté, co tam trosky lávky odstraní, přesunou se na trojský břeh.

Lávka se zřítila v sobotu odpoledne, zraněni při tom byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Praha vyplatí každému zraněnému jako dar 50.000 korun, odškodným se bude zabývat později. Příčina pádu stále není známa.

Po zřícení trojské lávky Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov.

Hlavní město mimo jiné přistoupilo i k preventivní kontrole statiky Hlávkova mostu. Měření začalo dnes ráno a potrvá do nedělního odpoledne. TSK od něj podle Liškové ale nečeká žádné překvapivé výsledky, poslední zkoušky má z loňského roku. Výsledky nových použije pro přípravu projektové dokumentace pro opravu soumostí a přípravu stavebního povolení. Rekonstrukci musí projednat také s památkáři, protože mosty jsou památkově chráněné. Měření ale komplikuje dopravu. V každém směru je uzavřen jeden jízdní pruh a na magistrále se tvoří kolony.
0 komentářů
přidat komentář

Související články