Pražští archiváři se začínají stěhovat do nové budovy na Chodovci

Vložil
ČTK
23.11.2017 10:10
Praha

Praha - Nové křídlo Archivu hlavního města Prahy na Chodovci je téměř hotovo. Nyní funguje v testovacím provozu a postupně se do něj přesouvají dokumenty. Zkolaudovaný by objekt mohl být začátkem příštího roku. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel pražského archivu Petr Jíša. Nové křídlo se začalo stavět v roce 2014 a původně mělo být dokončeno loni v červnu. Finální náklady na stavbu činí 524,11 milionu korun bez DPH.


V nových prostorách je datové centrum, centrum digitalizace, archiv elektronických dokumentů a archiv papírových úředních spisů. Podle Jíši už objekt částečně funguje. "Budova už je vlastně dokončena a momentálně jedeme v testovacím prostředí," uvedl Jíša. Je podle něj nutné několik měsíců měřit vlhkost a teplotu, aby bylo možné budovu akreditovat jako archiv.

Už od října se do nového křídla stěhují některé spisy z magistrátu, které nevyžadují tak přísně regulované podmínky. "Začátkem příštího roku požádáme o kolaudaci, pokud tedy všechna měření dopadnou tak, jak by dopadnout měla," dodal ředitel.

Výběrové řízení na dodavatele stavby vypsala Praha už v roce 2012, s výběrem ale dlouho váhala. Následné analýzy ale prokázaly, že jiné řešení není. Řada dokumentů je nyní skladována na různým místech Prahy a mnohdy v nevhodných podmínkách.

Pražský archiv se podle Jíši stará o 23.000 běžných metrů archiválií. Běžný metr označuje množství uložených dokumentů, odpovídající jednomu metru šanonů či svazků velikosti A4 postavených vedle sebe. V archivu je zároveň knihovna, čítající několik stovek tisíc svazků.

Obrovské množství archiválií znamená podle Jíši nutnost volit, které se budou digitalizovat. "Kdybychom to chtěli zdigitalizovat všechno, tak je to práce možná na několik stovek let," vysvětlil s tím, že převod do elektronické podoby je poměrně náročný na čas i finance. Usnadnit práci by archivářům mělo nocé centrum digitalizace v nové budově.

Hlavní objem práce je podle ředitele nyní zaměřen na matriky, protože jsou nejvíce využívané badateli a tudíž nejvíce poškozené. V případě matrik je už v elektrické podobě několik desítek procent archiválií, které jsou po digitalizaci přístupné na webových stránkách archivu. Digitalizují se také fotografie. Do budoucna chce archiv převést do elektronické podoby takzvané sčítací operáty, což byly přehledy obyvatel, podobné modernímu sčítání lidu. Těchto dokumentů je asi 1,6 milionu.

Archiv hlavního města Prahy sídlí na Chodovci společně se Státním oblastním archivem a Národním archivem. Dohromady tvoří jeden areál.
0 komentářů
přidat komentář

Související články