Klub za starou Prahu kritizuje opravy Juditiny věže, kde sídlí

Vložil
ČTK
23.11.2017 09:20
Praha

Praha - Praha 1 plánuje generální rekonstrukci Juditiny věže Karlova mostu, kterou kritizuje Klub Za starou Prahu, jenž v památce od roku 1927 sídlí. Podle tiskového vyjádření spolku ho chce radnice z věže i přes platnou nájemní smlouvu vystěhovat a plánovaná rekonstrukce je historicky necitlivá. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové radnice projekt rekonstrukce konzultovala s památkáři a nájemní smlouva se spolkem bude platit i nadále. Klub si jen bude muset po dobu rekonstrukce najít jiné prostory, poté se bude moci do věže vrátit.


Podle Klubu Za starou Prahu plánuje vedení Prahy 1 razantní přestavbu věže, která má v kulturní památce prostory pro turisty, a spolek vystěhovat. Klub ve věži sídlí 90 let a v roce 1994 uzavřel novou nájemní smlouvu na 100 let za symbolické nájemné.

Zástupci spolku si také stěžují na to, že od radnice nedostali ohledně plánů na rekonstrukci žádnou oficiální informaci. Z dostupných informací nicméně usuzují, že přestavba ohrozí historickou hodnotu stavby. "Navržená přestavba směřuje nejen k poškození národní kulturní památky, ale zřejmě také k nahrazení tohoto přirozeně živého místa dalším turistickým okruhem," píše se v tiskovém prohlášení klubu.

Mluvčí Prahy 1 odmítá tvrzení, že má radnice v plánu spolek z věže vystěhovat. "Nájemní smlouva s Klubem za Starou Prahu samozřejmě stále platí, klub si nicméně bude muset po dobu oprav nalézt jiné zázemí pro svou činnost - stejně jako to dělají všichni ostatní, které potká podobná situace. Nechápeme, proč Klub za Starou Prahu volí takto nekorektní postup a očerňuje Prahu 1," řekla mluvčí ČTK.

Neopodstatněné jsou podle ní i námitky klubu ohledně rozsahu plánované rekonstrukce. "Praha 1 postupuje striktně podle zákona a pochopitelně se stará o svůj majetek, jak nejlépe lze," uvedla mluvčí. Pražští památkáři podle ní s projektem nemají žádný problém. Podle klubu s návrhem sice souhlasí památkáři magistrátu, odborníci Národního památkového ústavu jsou však proti. Směrodatný pro začátek stavby je ovšem názor magistrátu.

Památka je podle Blažkové v havarijním stavu a vyžaduje generální opravu. Do věže zatéká a mykologický průzkum odhalil v konstrukci dřevokaznou houbu. V případě zdržení oprav podle mluvčí hrozí nevratné poškození věže.

Juditina věž neboli Malostranská mostecká věž je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu. Stavba byla součástí Juditina mostu, který stál na místě dnešního Karlova. Věž vznikla v románském slohu ve 12. století. Klub Za starou Prahu ve věži od roku 2007 provozuje knihkupectví a pořádá přednášky, koncerty a další akce pro veřejnost.
0 komentářů
přidat komentář

Související články