Brno zrekonstruuje Dominikánské náměstí za 75 mil., zmizí auta

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
22.11.2017 12:15
Brno



Brno - Brno za 75 milionů korun zrekonstruuje Dominikánské náměstí, které nyní slouží jako parkoviště pro desítky aut. Místo toho tam vznikne společenský prostor. Práce by mohly začít v příštím roce, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO).


Radní vyhlásili výběrové řízení na rekonstrukci náměstí. Podle Mrázka jsou hodnotícími kritérii cena, ale také zkrácení lhůty výstavby. "Je nutné provést dlouho plánovanou kompletní rekonstrukci inženýrských sítí a celé plochy náměstí. Sítě pod náměstím budou pro snadnější přístup přeložené do kolektoru," doplnil Mrázek.

Práce mají začít příští rok a skončit v roce 2019. Z náměstí tak zmizí velké parkoviště. "S auty se na Dominikánském náměstí nepočítá. Řešíme, co udělat s rezidenty. Městská část Brno-střed navrhla, aby s kartou mohli parkovat v zónách, kde jsou dnes parkovací automaty," doplnil primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Náměstí se promění ve společenský prostor. I nyní ho oživilo Turistické informační centrum města Brna, které tam bude od pátku měsíc pořádat vánoční trhy stejně jako na blízkém náměstí Svobody. Dominikánské náměstí se promění v gurmánský ráj, kde budou stánky s jídlem a stoly pro návštěvníky. Podobně Dominikánské náměstí posloužilo gurmánům i o vánočních trzích v loňském roce.

Podle Mrázka plán rekonstrukce zohledňuje i rekonstrukci Paláce Jalta, který město prodalo soukromému investorovi za více než 100 milionů. V něm by mohl vzniknout prostor pro obchodní pasáž, kanceláře nebo byty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články