ČR může na obnovu památek, muzeí a knihoven čerpat z EU až 11 mld

Vložil
ČTK
24.10.2017 11:10
Sázava

Svatá Hora u Příbrami

Sázava - Česká republika může do roku 2020 čerpat z Evropského fondu pro regionální rozvoj do oblasti kulturního dědictví až 11 miliard korun. V druhém dotačním období Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), které začalo v roce 2014, se již uskutečňuje 99 projektů za zhruba 5,3 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád. Dotaci do oblasti kulturního dědictví mohou využít vybrané památky, muzea a knihovny.


Semorád uvedl, že 99 podpořených projektů je v různé fázi rozpracovanosti. Někde ještě neskončila soutěž na zhotovitele, jiné projekty se již realizují a některé menší jsou už před dokončením. "Dalších 80 projektů památek je v procesu hodnocení, rozdělí si další tři miliardy korun. Odhadujeme, že peníze vystačí na 40 až 50 dalších projektů," řekl Semorád na tiskové konferenci ministerstva pro místní rozvoj, která se konala jakou součást výroční konference IROP. Muzea mohou podle něj o dotaci žádat až do ledna příštího roku, příjem žádostí pro knihovny skončí koncem letošního roku.

Aby mohla být památce přiznána v tomto programu dotace, musí být na seznamu UNESCO nebo na seznamu národních kulturních památek, případně na indikativním seznamu, na kterém jsou kandidáti na status kulturní památky. V případě muzeí musí jít podle Semoráda o instituce, které měly v předchozích třech letech každý rok návštěvnost aspoň 30.000 lidí. O dotaci pak mohou žádat také knihovny, které jsou zřizovány krajem nebo státem.

Největší objem dotací směřuje právě na revitalizace památek na indikativním seznamu, příkladem jsou Lázně Luhačovice nebo Žatec, kde vznikají zrekonstruované objekty spojené s pivovarnictvím a produkcí chmele. Značné částky z IROPu si rozdělí i projekt obnovy svatoprokopského areálu na Sázavě, který získal dotaci 101 milionů, projekt Stará Boleslav - kolébka české státnosti, který má za cíl obnovu baziliky Nanebevzetí Panny Marie a přilehlých objektů a byl podpořen 98,7 miliony korun nebo revitalizace hradu Kost, na kterou ministerstvo poslalo 75 milionů.

V prvním dotačním období v letech 2007 až 2013 mělo ministerstvo z Evropské unie pro oblast kulturního dědictví k dispozici pět miliard korun, za které se podařilo obnovit 109 památek, mezi nimi klášter v Broumově nebo Svatá Hora u Příbrami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články