Praha koupí v Písnici pozemek potřebný pro výstavbu trasy metra D

Vložil
ČTK
24.10.2017 10:25
Praha



Praha - Praha koupí v Písnici pozemek, který potřebuje pro výstavbu trasy metra D z Pankráce do Písnice. Za parcelu zaplatí soukromému vlastníku 5,8 milionu korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. V budoucnu má být na pozemku parkoviště a technická budova. Stavba metra D má spojit centrum metropole se sídlišti na jihu a odlehčit přetížené trase C.


Praha společně s dopravním podnikem (DPP) potřebují pro výstavbu metra v této lokalitě pouze část kupovaného pozemku. Takový prodej ale majitelé odmítli, neboť zbytek pozemku by pro ně byl nepoužitelný.

Podle dokumentu bude v budoucnu na převážné části pozemku vybudováno záchytné parkoviště P+R (park & ride). Rovněž na něm bude stát provozní objekt metra. Zbývající část pozemku bude využívána po dobu stavby jako její zázemí.

Praha a DPP se s potížemi s výkupy pozemků potřebných pro stavbu trasy D potýkají dlouhodobě a část pozemků stále schází. Podniku má výkupy usnadnit založení společnosti vzniklé společně s některým z developerů. Nový podnik totiž nebude svázán předpisy, které městu a DPP zakazují vykupovat pozemky za vyšší než odhadní cenu. Firma ale zatím nevznikla.

Jako první část nové trasy metra má podle dřívějšího rozhodnutí města vzniknout úsek Pankrác - Olbrachtova. V tomto úseku je nejsnazší získat potřebné pozemky. Na první úsek má navázat další část, vedoucí ke stanici Nové Dvory. Tento úsek by mohl být podle dřívějších vyjádření vedení města hotov v roce 2023. Následně bude metro prodlouženo do Písnice.

Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články