Praha 2 nebude z výduchu bunkru na Folimance odstraňovat robota

Vložil
ČTK
24.10.2017 08:55
Praha

Praha - Radnice Prahy 2 zatím nebude odstraňovat robota R2-D2 z Hvězdných válek, kterého kdosi vytvořil z výduchu podzemního krytu na Folimance. ČTK to sdělila mluvčí Prahy 2 Lenka Prokopová. Bunkr Folimanka byl vybudován na přelomu 50. a 60. let jako jeden z největších v Praze. Radnice jej pravidelně otevírá pro veřejnost. Na pilířích nedalekého Nuselského mostu by mohly v budoucnu být legální plochy pro takzvaný street art.


"Nelegální sprejerství samozřejmě nepodporujeme, ale tato výzdoba nevzhledné šachty se nám líbí. Kde jinde by měl stát robot než v městské části, která je tak spojena s autorem tohoto termínu, Karlem Čapkem? Robot na Folimance určitě potěší nejen fandy Hvězdných válek. Ale neznamená to, že polevujeme v boji proti sprejerům. Vandalství nikdy tolerovat nebudeme," uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Druhá městská část v krytu pořádá akce pro veřejnost, například předminulý víkend to byla akce Žít kryt, kdy si lidé mohli pod Nuselským mostem vyzkoušet pouliční umění. "Legální plochy pro sprejery v Praze 2 zatím nemáme. Možná se časem najdou právě na pilířích opravovaného Nuselského mostu. A věřím, že by tam mohly vzniknout velmi pěkné obrazy," uvedla Černochová. Největší problémy se sprejery jsou na fasádách domů. Úklid nelegálních sprejerských výtvorů stojí Prahu 2 kolem dvou milionů korun ročně.

Bunkr se nachází v ulici Pod Karlovem a má rozlohu 1332 metrů čtverečních. Má pancéřové dveře, je osvětlený, vytápěný a okysličovaný přetlakem. Má dvě 125 metrů dlouhé chodby, které jsou propojeny kratšími chodbami. V případě nouze by se tam vešlo až 1300 lidí, kteří by seděli na lavičkách postavených podél zdí chodeb. Předpokládalo se, že zásoby v krytu by umožnily lidem přežít 72 hodin.

V hlavním městě je podzemních krytů téměř 800, mají různé vlastníky, například ministerstva, bytová družstva, soukromé firmy či město Praha. Krytů civilní ochrany srovnatelných s kapacitou bunkru Folimanka je v Praze deset. Do největšího krytu na území metropole v Bryksově ulici v Praze 4 by se vešlo 2800 lidí.
0 komentářů
přidat komentář