Pardubice schválily opravu letního stadionu

Vložil
ČTK
23.10.2017 21:20
Pardubice

Pardubice - Vedení Pardubic dnes rozhodnutím zastupitelů získalo mandát pokračovat v přípravě modernizace letního stadionu a úpravě okolní lokality zhruba za půl miliardy korun. Letos v září byli přitom zastupitelé proti tomu. Primátor Martin Charvát (ANO) ale dostal za úkol hledat dotační zdroje, zatím město deklarovalo zaplacení investice z úvěru. Má zajistit i oponentní posudek, který by případně navrhl zlevnění projektu.


Architekt Milan Košař (Pardubáci) do usnesení prosadil, aby část území v ulici U Stadionu zůstala v takzvané rezervě, protože území je cenné a město hned nemusí navrhovat jeho využití. Mohl by se najít investor, který by tam například postavil koncertní halu. Proti umístění sportoviště uprostřed města vystoupil architekt Aleš Klose (Pardubáci).

"Stadion by měl být na jiném místě. Děláme z Pardubic zbytečně maloměsto. Nejcennější plochy se zabírají parkovacími místy. Mám z toho hodně špatný pocit,"
uvedl.

Pardubice si přejí opravit stadion z roku 1931, východní tribuna s Branou borců je kulturní památkou. Sportoviště projektoval architekt Karel Řepa a Ferdinand Potůček. Město rozdělilo investici na dvě etapy, v první fázi opraví letní stadion a výrazně zvýší počet diváckých míst. Zařízení má mít parametry pro pořádání první fotbalové ligy.

První etapa by se měla uskutečnit v letech 2019 až 2020, následovat bude vybudování dalšího zázemí pro sportovce, parkovací místa, osvětlení a úpravy nábřeží Labe. V reakci na kritiku, že místo si žádá víc parkovacích míst, primátor upřesnil, že radnice bude ještě chtít zhruba za 150 milionů korun stavět parkovací dům. Hotový by měl být v době dokončení celého projektu.

"Další parkovací místa ale stahují dopravu do města. Musíme určit vyšší cenovou hladinu za parkování, abychom lidi motivovali, aby na akce přijeli veřejnou dopravou,"
dodal Charvát.
0 komentářů
přidat komentář

Související články