Developer začal s prvními demolicemi v areálu brněnské Zbrojovky

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
23.10.2017 13:50
Brno



Brno - Developer CPI už začal s prvními demoličními a úklidovými pracemi v areálu bývalé brněnské Zbrojovky. Jako první chce využít výškový objekt bývalé nářaďovny, kde budou kanceláře. Jen revitalizace této jedné budovy vyjde na zhruba půl miliardy korun, řekl dnes ČTK Ladislav Všetečka, projektový manažer a koordinátor multifunkčního projektu Nová Zbrojovka Brno. Celý areál podle něj bude developer opravovat postupně. Může to trvat až 15 let.


V areálu brněnské Zbrojovky, kde se téměř sto let vyráběly zbraně, ale byla zde i jiná strojírenská výroba, pomalu končí nájemníci. Majitel, jímž je CPI, hledá využití jednotlivých budov. Řada z nich ale také půjde k zemi, včetně například bunkrů. Zatím stavebníci odstranili některé menší objekty, které už hrozily zřícením. V dalších demolicích budou pokračovat.

Vyklízí také interiér bývalé nářaďovny, což je devítipodlažní stavba poblíž židenického vlakového nádraží. Budou zde kanceláře a podle Všetečky tu najde práci kolem 3000 lidí.

Objekt develope vyklízí a chce jej odhalit až na betonový skelet. Na jaře začne přestavba na novou administrativní budovu, uvedl Všetečka. Podle něj bude kancelářský objekt hotový stavebně patrně na jaře 2019, noví nájemníci by se do něj měli nastěhovat na podzim téhož roku.

Jeden z problémů, které musí majitele řešit, jsou otázky změn územního plánu a přístupových cest. CPI chce znovu otevřít severní vjezd u nářaďovny a také budovat silnici po bývalé železniční vlečce. Do rozsáhlého areálu bude možné dál jezdit také přes hlavní bránu.

Celkem má vzniknout asi 20 nových objektů, některé jako novostavby, jiné revitalizací těch starých. Kromě kanceláří mají v nové čtvrti být také byty, objekty pro služby, ale zůstane tu částečně i výroba. "Areál máme rozdělený na šest zón. Ne vše můžeme dělat okamžitě, potřebujeme změny územního plánu," uvedl Všetečka a dodal, že na jednotlivé části bude CPI vypisovat veřejné soutěže. Některé záměry se ještě mohou měnit podle vývoje trhu s nemovitostmi.

Areál je jedním z nejrozsáhlejším brněnským brownfieldů. Má více než 20 hektarů plochy a je na něm přes 100 budov různého stáří.
0 komentářů
přidat komentář

Související články