Vizovická KOMA v areálu využije pavilon, který vyrobila pro Expo

Vložil
ČTK
16.10.2017 18:25
KOMA MODULAR s.r.o.

Vizovice

Vizovice - Vizovický výrobce modulárních systémů KOMA Modular do svého areálu zabudovává pavilon, který vyrobil pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně. Firma jej bude využívat jako administrativní budovu pro asi 45 lidí, nebude chybět výstavní prostor, kde se budou prezentovat také možnosti modulární výstavby. ČTK to dnes řekl marketingový ředitel firmy Martin Hart.


Stavební práce na pavilonu začaly v září, nyní se dělá hrubá stavba, skelet objektu. "V příštím týdnu se bude oplášťovat, pak se bude dělat v interiéru," uvedl Hart. Hotovo by mělo být příští rok, pavilon by se měl otevírat prvního května. Ještě před začátkem stavby bylo nutné v místě zbourat starou administrativní budovu, postaven byl nový vjezd do areálu.

Pavilon bude sloužit jako trvalá stavba, proto byly podle Harta někde zvoleny jiné technologie než na Expu, například u výtahové šachty a schodiště. "Dispozici druhého a třetího podlaží budeme měnit na užívání administrativní budovy. V přízemí bude recepce a výstava o historii Expa za dob Československa. Celá střecha bude zelená," uvedl Hart. Podle něj nebude pavilon zvenčí výrazně odlišný od toho, který stál v Itálii. "Tam to bylo jako výstavní sály, takže když tam budeme mít kanceláře, budou tam okna. Opláštění bude industriální, žebrování zůstane zachováno," uvedl ředitel.

Firma objekt bude nazývat Centrem modulární architektury, návštěvníci uvidí, jaké jsou možnosti tohoto druhu výstavby. "Mezi pavilonem a jídelnou se vytvoří prostor, kde bude amfiteátr, tam chceme pořádat různé akce, i vzdělávací z hlediska modulární výstavby," řekl Hart. Firma počítá s exkurzemi, již na podzim by měl být pavilon začleněn do programu dnů architektury a uskuteční se tam komentované prohlídky.

KOMA původně chtěla ve svém areálu stavět novou administrativní budovu. "To, že pavilon měl takový úspěch na Expu a získal bronzovou medaili za architekturu, tak jsme si řekli, že budeme mít zrovna i administrativní budovu s příběhem, proto jsme si pavilon ponechali," uvedl Hart.

KOMA v posledních letech dodávala velké množství domů pro uprchlíky, zejména do Německa. Staví je tam po útlumu i nadále, i když už ne v tak velkém počtu. Firma získala i zakázky ve Francii, na tuzemský a slovenský trh dodává modulární objekty, které řeší nedostatek kapacit ve školství, nebo objekty k podnikání, prodejny, kanceláře, sídla firem. Loni firma utržila asi 870 milionů korun, v předchozím roce to bylo 912 milionů korun. Asi 85 procent produkce vyváží. Ve firmě nyní pracuje 240 lidí, díky novým zakázkám by jich mělo přibýt.
0 komentářů
přidat komentář

Související články