Ke konci září vidělo památky NPÚ 5 mil. lidí, zhruba jako loni

Vložil
ČTK
16.10.2017 11:55
Praha

Praha - Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos do konce září 5,167 milionu návštěvníků. Pětimilionová hranice tak byla pokořena podruhé za sebou, řekla dnes novinářům ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Loni ústav první statistiku po hlavní sezoně zveřejnil ke konci října, kdy počet návštěvníků činil 5,4 milionu lidí. Za celý loňský rok pak stovku státních hradů, zámků a dalších památek navštívil rekordní počet 5,6 milionu lidí.


NPÚ počítá s tím, že zbývající měsíce do konce roku by mohly přivést ještě na půl milionu lidí, a návštěvnost by se tak mohla blížit té loňské.

Nejvíce návštěvníků si letos cestu na památky našlo od května do září. Jen v červenci a srpnu to bylo přes 2,6 milionu návštěv, o 300.000 více než v roce 2016. Oproti minulému roku naopak byla nižší návštěvnost v září a červnu, kdy navštívilo památky o 250.000 návštěvníků méně.

"Ceníme si každého návštěvníka, ale není to pro nás rozhodující, pro nás jsou rozhodující výnosy, které tvoří polovinu našeho rozpočtu. Trochu jsme upravili metodiku a vykazování návštěvnosti, proto se dostáváme u některých objektů s návštěvnosti mírně níže,"
uvedla ředitelka. Zatímco loni podle ní byli započítáni i návštěvníci doprovodných programů, letos se počítají pouze ti, kdo prošli návštěvnickým okruhem. Celková návštěvnost tak od začátku roku je přes pět milionů, po odečtení doprovodných akcí a mimořádných prohlídek je to 4,989.500 návštěv, uvedla.

Vlastní výnosy NPÚ přesáhly podle ředitelky ke konci září 477 milionů korun, což je oproti stejnému období minulého roku meziroční nárůst 26 milionů korun. Většina výnosů je ze vstupenek, snížily se ale zisky z filmování. Snížil se zájem o 44 procent, to je nominálně asi šest milionů korun, doplnila ředitelka. Výnosy NPÚ věnuje na rekonstrukci památek a zlepšování návštěvnického zázemí.

Kromě nejoblíbenějších památek, které ročně navštíví stovky tisíc návštěvníků, samotné památkáře překvapil zájem o dvě méně známé, zámek Milotice a Vranov nad Dyjí, jimž výnosy stouply až o 30 procent.

Nejvyšší návštěvnost zaznamenávají tradičně zámky Lednice a Český Krumlov, Lednici ke konci září navštívilo přes 400.000 lidí. Více než čtvrtmilionovou návštěvnost má zatím Hluboká.
0 komentářů
přidat komentář

Související články