Rekonstrukce Sankturinovského domu v Kutné Hoře není ještě jasná

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
25.09.2017 13:05
Kutná Hora

Kutná Hora - Kutná Hora má požádáno o dotaci na opravu Sankturinovského domu. Zda se rekonstrukce v dohledné době uskuteční, je ale otázkou. Podle místostarosty Josefa Viktory (ANO) by mohl převážit názor, že ve městě je plno rozdělaných akcí, a zastupitelé by přidělenou dotaci mohli odmítnout. Jasno by mělo být do konce roku, řekl dnes Viktora ČTK.


"Je požádáno o dotaci, zatím ještě nebyla přidělena. Samozřejmě bude záležet na zastupitelích, zda dotaci přijmou, nebo nepřijmou. Neumím odhadnout, jestli tam bude shoda," uvedl Viktora. Řada zastupitelů se podle něj domnívá, že investic je nyní dost a obnova Sankturinovského domu není prioritou. I on sám například pokládá za důležitější opravit bývalou školu v ulici Na Náměti, kde má vzniknout knihovna. Připomněl, že radnice pokračuje také v dostavbě sportovní haly a chystá rozsáhlou rekonstrukci Vlašského dvora, k níž už byla schválena spoluúčast města a nyní se mají vyhlašovat výběrová řízení na dodavatele stavby a expozic.

Rozhodování zastupitelů lze těžko předvídat i kvůli nynější koaliční krizi na kutnohorské radnici. Vztahy v koalici Kutnohorské změny, ANO a ČSSD se zkomplikovaly po odvolání místostarostky Zuzany Moravčíkové (ČSSD). Sociální demokraté místo ní navrhují svého zastupitele Zdeňka Hadrovského, podle Viktory by s tím koaliční partneři mohli souhlasit. "Podporu má, ale bude podmíněna tím, jak se bude prezentovat, jak chce plnit svoji funkci," dodal Viktora.

Oprava Sankturinovského domu by měla stát přes 50 milionů korun, většina nákladů má být uhrazena z dotace. V budově bude nutné vyměnit podlahy, udělat nové rozvody vody a elektřiny. Do objektu se má přestěhovat Galerie Felixe Jeneweina, která nyní sídlí ve Vlašském dvoře.

Sankturinovský dům na Palackého náměstí patří k nejstarším památkově chráněným budovám ve městě. Původně gotický, později barokně přestavěný objekt vznikl na konci 13. století jako opevněná věžová stavba výrobního charakteru. V hutních zařízeních se zde zpracovávala stříbrná ruda. Zvláštností je mimo jiné historická věž, jejíž základy sahají do hloubky 7,5 metru. Na konci 15. století dům koupil mincmistr Beneš z Trničí a přestavěl ho na luxusní palác. Při rozsáhlém požáru středu města v roce 1770 budova vyhořela a při pozdější přestavbě už získala dnešní podobu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články