Plán pro Brno 2017 - první ročník mezinárodní konference

Kompaktní město

Zdroj
Galerie Architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
25.09.2017 10:40
Premiérový Plán pro Brno startuje. Odborníci na dopravu a územní plánování na něm navrhnou, jak zlepšit kvalitu života ve městě

 •    Dvoudenní urbanistická konference začíná v Univerzitním kině Scala v úterý 26. září 2017. 

 •    Akce propojí mezinárodní odborníky na městské plánování, veřejnost, a brněnské 
politiky. 

 •    Hlavním cílem organizátorů je rozproudit diskuzi o veřejném prostoru v moravské metropoli. 



První ročník mezinárodní konference o rozvoji města Plán pro Brno začne přesně za týden. Do Brna se na ní sjede 18 odborníků ze sedmi zemí světa včetně Německa, Velké Británie, Dánska nebo vzdálené Brazílie. Bavit se budou o udržitelné městské dopravě a roli veřejného prostoru ve městě. Zahraniční zkušenosti se zároveň pokusí aplikovat na Brno. V plánovaných diskuzích doporučí vedení města, jak by mělo v těchto oblastech v budoucnu postupovat. 
„Chceme, aby konference měla dopad na rozvojovou politiku města,“ říká programový ředitel akce Gabriel Kurtis. Zaujmout stanovisko ke zkušenostem z ciziny, a také je doplnit o brněnský kontext proto budou mít možnost i náměstci primátora pro dopravu a územní rozvoj Matěj Hollan a Martin Ander. „Máme velkou radost i z toho, že účast v diváckých řadách potvrzují odborníci z celého česka. Například zástupci pražského Institutu plánování a dopravy, nadace Proměny či řada renomovaných architektů. Všichni návštěvníci budou mít možnost zapojit se do plánovaných diskuzí,“ dodává Kurtis. 
Program konference na poslední chvíli doznal dvou drobných změn. Oproti původnímu plánu se nezúčastní dopravní expert Petr Hofhansl. V úterním večerním panelu i následné diskuzi ho zastoupí další odborník na dopravu Martin Všetečka z Kanceláře architekta města Brna. Ten měl původně moderovat část panelových diskuzí. V těch ho nahradí architektka Janica Šipulová z brněnského studia consequence forma, která tak bude moderovat všechny čtyři diskuzní bloky. 
Konferenci odstartuje v úterý 26. září v 16:00 skotský urbanista působící v Kodani David Sim (Gehl Architects). Ve svém příspěvku vysvětlí, jak důležité je analyzovat potřeby lidí při plánování městské dopravy. Intenzivní dialog s veřejností je těžištěm odborného přístupu i pro Yuvala Fogelsona, který je hlavní hvězdou druhého dne programu, věnovaného veřejnému prostoru v městských částech mimo centrum. „Kromě toho přijde řeč také na zkušenosti s cyklodopravou z dánského Aarhusu nebo na to, co bylo potřeba změnit, aby se z Varšavy stalo podstatně příjemnější místo k životu,“ dodává projektový ředitel Plánu pro Brno Vojtěch Kubát.
Celá konference je přístupná pro širokou veřejnost zdarma. Týden před zahájením mají zájemci také stále možnost rezervovat si sedačku. Pro rezervace bylo na každý den vyblokováno 100 míst. „Chceme ale, aby diváci, kteří obzvlášť stojí o konkrétní vystoupení, měli svou sedačku ve Scale jistou,“ vysvětluje Kubát.

Kompletní program najdete na webových stránkách www.planprobrno.cz.
0 komentářů
přidat komentář