Palác rodiny Morgensternových v Brně má opravenou fasádu

Vložil
ČTK
25.09.2017 10:15
Brno

foto: Erik Gabrhel
Brno - Dva roky poté, co památkově chráněný Palác Bernharda a Samuela Morgensternových změnil majitele, má za sebou opravenou fasádu do ulice Štefánikovy v Brně. Poslední, co zbývá dokončit, je restaurování vstupních dveří. Ty se na místo vrátí do konce října, řekl ČTK restaurátor Radek Ryšánek.


Dveře podle něj tvoří samy o sobě výraznou dominantu architektury domu. "Je to krásná ukázka období pozdního eklektického historismu," uvedl Ryšánek.

Dveře jsou z masivního dubu a váží kolem 300 kilogramů, což je poměrně značná hmotnost. Jsou také netypicky vysoké a opatřeny kovanými mřížemi.

Vice než sto let staré dveře jsou v pozoruhodně dobrém stavu. Na obou dvou křídlech jsou závěsy připevněny tak, že jsou na ocelovém rámu. Díky tomu nedošlo k žádné deformaci. "Toto řešení vidím poprvé," uvedl Ryšánek. Restaurátorům zabere renovace dveří zhruba měsíc. Používat musí staré technologie, například lněnou fermež. Na místo se dveře vrátí koncem října. Tím bude z větší části ukončena rekonstrukce uliční fronty domu směrem do Štefánikovy ulice.

Palác je kulturní památkou od roku 2009. Objekt fungoval jako firemní centrála Morgensternovy sladovny a později pivovaru Moravia, který patřil k největším na Moravě. Samuel Morgenstern působil v pivovarnictví a sladovnictví. Pronajaté měl pivovary v Brně-Řečkovicích a Králově Poli. Podílel se i na založení pivovaru Moravia, který na místě fungoval až do hospodářské krize za první republiky, kdy byla výroba zastavena. Posledním významným vlastníkem a nájemcem objektu byl Červený kříž, dnes je palác prázdný. Z vedlejšího pivovarského areálu zbylo jen torzo sladovny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články