Objekt Nářaďovny může být první částí revitalizace Zbrojovky

Vložil
ČTK
24.09.2017 20:50
Brno



Brno - Objekt takzvané Nářaďovny by mohl být první částí revitalizace bývalého areálu brněnské Zbrojovky v Židenicích. V budoucnu má budova sloužit administrativním účelům. Kvůli tomu se nyní počítá s prodloužením ulice Markéty Kuncové po trase bývalé vlečky, která do areálu vedla ze židenického nádraží. Součástí první etapy je také úprava okolí Nářaďovny v náměstí a odpočinkovou zónu, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Vlastníkem areálu bývalé továrny je CPI Property Group, která chce proměnit areál během zhruba dalších deseti let po několika etapách. Část budov zbourá a část zrekonstruuje pro nové využití.

Nářaďovna je devítipodlažní objekt sousedící s železnicí a do budoucna má poskytnout kancelářské prostory. Proto má být přímo v domě 110 parkovacích míst a 340 v jeho okolí. V současnosti je do areálu jediný příjezd od hlavní brány v Lazaretní ulici, proto se počítá s prodloužením ulice Markéty Kuncové, která navazuje na velký městský okruh. Práce, které se týkají plochy necelých dvou hektarů, by měly být hotové do konce příštího roku.

Celkem má areál rozlohu 22 hektarů, dlouhá léta chátral a je jedním z největších brněnských brownfieldů, jen v některých budovách měli svoje provozovny různí živnostníci či menší firmy. V příštích dvou letech se má také postupně odstraňovat ekologická zátěž. Zachovaná zůstane zhruba třetina budov, vedle Nářaďovny také komín s výtopnou či administrativní budova s věží u vstupu v Lazaretní ulici.

Postupně má vzniknout 800 bytů. Střední a východní část areálu má sloužit administrativě a drobné výrobě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články