Kraj plánuje opravy Brněnského mostu v Jihlavě

Vložil
ČTK
23.09.2017 09:35
Jihlava

Jihlava - V Jihlavě bude příští rok uzavřen velký Brněnský most na silnici číslo 602 kvůli opravám, které budou kraj stát zhruba 83 milionů korun. Jeden z klíčových dopravních úseků krajského města kvůli tomu bude vyřazen z provozu od března do listopadu. Opravy jsou potřebné kvůli technickému stavu mostu, který se zhoršuje, uvedl v dnešní tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD).


"V současné době jsme ve fázi podání žádosti o stavební povolení, vypsaná je zakázka na dodavatele celé stavby, dokončuje se majetkoprávní příprava," uvedl hejtman. Kraj na akci požádá o evropskou dotaci. Na vedení objízdných tras se domlouvá s městem.

Podle kraje to bude jedna z nejnáročnějších rekonstrukcí na krajských silnicích za poslední roky, a to kvůli dopravnímu významu tohoto 237 metrů dlouhého mostu v centru Jihlavy. Vede po něm silnice směrem na Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí a také k dálnici D1 ve Velkém Beranově. Podle loňského sčítání dopravy tímto úsekem denně projíždí v průměru téměř 15.800 vozidel.

Opravovat se budou nosné konstrukce, pilíře, opěry mostu a jeho odvodnění. Na mostě bude položena nová železobetonová deska. Vozovka pak bude o něco širší, aby se tam nově vešel samostatný pruh pro městské autobusy.

Dopravu ve městě letos ztěžují opravy na sousední dálnici D1, práce na obnově povrchu několika kilometrů silnice 602 směrem na Pelhřimov i uzavírka mostu ve směru na Třebíč. Také na příští rok je na hlavních tazích procházejících městem plánováno více staveb. "Myslím, že v příštím roce jako Jihlaváci objevíme kouzlo pěší dopravy," podotkl nedávno náměstek primátora Radek Popelka (ANO).

Oprava čeká kupříkladu i Telečskou ulici, přestavbou projde křižovatka na výpadovce na Pelhřimov. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) navíc chystá opravu mostů na hlavním tahu číslo 38, který slouží také jako přivaděč k D1.
0 komentářů
přidat komentář