INTRO - nový časopis o architektuře

Vložil
Tisková zpráva
23.08.2017 16:00
První vydání časopisu INTRO se věnovalo dřevu.
Koncem září roku 2016 vyšlo první vydání časopisu INTRO, jehož cílem je pomáhat české architektuře a stavebnictví. Tento časopis vznikl po dvouleté komunikaci s předními českými architekty a některé z nich má i v redakční radě.


Časopis INTRO se snaží úzce specializovat na jednotlivá témata a ta z různých stran prozkoumat. Podobně jako dřevo, beton nebo cihlu, které byly tématy prvních vydání (obsah těchto čísel naleznete v naší knihovně časopisů). Časopis se dívá na jejich minulost, současnost či odlišnosti od jiných stavebních materiálů. Nechybí samozřejmě ani zajímavé stavby z České republiky a zahraničí nebo rozhovory se známými architekty.

Vznik časopisu INTRO

"V roce 2014 jsem postupně navštěvoval různé české ateliéry, jelikož jsem již delší dobu přemýšlel o založení nového časopisu o architektuře. Tento krok měl zjistit, zda by o něj byl zájem a jak ho případně koncipovat," popisuje Jan Hejhálek, který stojí za zrodem časopisu.

"Na schůzkách jsem od architektů slýchával názory pozitivní i negativní. V paměti mi zůstal například rozhovor s Petrem Hájkem (Hájek architekti), který mi více než hodinu popisoval, proč některé typy časopisů nečte. Když nad tím teď s odstupem času přemýšlím, nevím, zda jsem na těchto návštěvách obdržel přesně to, co jsem chtěl, ale troufnu si říci, že jsem dostal to, co jsem potřeboval - uvědomil jsem si, že aby vznikl skutečně zajímavý časopis, bude to chtít nejen hodně práce, ale i pohled, který by se co nejvíce podobal pohledu budoucích čtenářů."

Časopis, který nemá být pouhým časopisem

Cílem nového časopisu bylo vytvořit něco, co tu zanechá stopu a co pomůže české architektuře. "Uvědomoval jsem si, že na každého z nás má architektura obrovský vliv a časopisem jsem chtěl jednoduše vytvořit komunitu lidí, kteří ji mají rádi a budou se o ni zajímat."

"Z více než dvaceti architektů, které jsem vytipoval a následně postupně obepisoval, mi jako první odpověděl Zdeněk Fránek (Fránek Architects) a já tak dostal příležitost zastavit se do jeho ateliéru a krátce o všem popovídat. Bavili jsme se o náplni časopisu, jeho cílech a jménu a probírali i členy redakční rady. Na této schůzce jsem se rovněž dozvěděl, jak důležitou roli bude mít grafické zpracování časopisu." Následovala tedy další "neviditelná" práce a spousty schůzek s potenciálními grafiky.
 
Časopis INTRO lze sledovat na Facebooku i Instagramu.

Grafické zpracování časopisu

"Vybrat grafika bylo jednou z nejtěžších prací. Uvědomoval jsem si, že špatnou volbou může časopis velmi rychle skončit a celá práce přijde vniveč. Díky doporučením jsem získal kontakty na jedny z nejlepších grafiků, které jsem poznal, ale já věděl, že neméně důležité bude i nadšení a zájem těchto lidí o tuto práci."

Po několik schůzkách a spousty hodin přemýšlení se nakonec Honza domluvil na spolupráci s Alenou Hyblerovou (studio Formelita), která začala časopisu z velké části udávat tvář a vymyslela rovněž jeho název.

Tým časopisu INTRO

Po vydání prvního čísla časopisu doplnil tým Martin Verner, který se od třetího vydání stal i šéfredaktorem. Redakční radu v současné době tvoří:
  • prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek, FEng.
  • David Maštálka, MgA. a Lenka Křemenová, MgA.
  • doc. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek
  • prof. Ing. arch. Ján Stempel
Více informací naleznete na stránkách www.introonline.cz, kde si můžete INTRO rovněž předplatit.
Sledovat časopis můžete na facebooku (https://www.facebook.com/mojeintro/) či instagramu (https://www.instagram.com/mojeintro/).
 


INTRO 03 - to je více než 140 stran věnovaných architektuře. Po dřevu a betonu se toto číslo zaměřilo na cihlu.
0 komentářů
přidat komentář