Školku v projektu Suomi Hloubětín navrhne Jyrki Tasa

Vložil
Tisková zpráva
22.08.2017 13:15
Jyrki Tasa
Arkkitehdit NRT Oy

Společnost YIT staví v Praze 9 na ploše devíti hektarů novou rezidenční čtvrť Suomi Hloubětín pro téměř 2 000 obyvatel. V takto rozsáhlém urbanistickém celku, v němž najde svůj domov také řada rodin s dětmi, nezapomíná ani na potřebnou infrastrukturu a občanskou vybavenost. Stejně jako ve velkých projektech YIT v Helsinkách v mateřském Finsku (Merenkulkijanranta, Konepaja, Tripla) bude její součástí i komerční zóna s obchody a provozovnami služeb, plochy pro volnočasové aktivity, odpočinková místa a v neposlední řadě i dětské hřiště a mateřská školka. Projektovat ji bude známý finský architekt Jyrki Tasa, který tak přinese do Česka elegantní architekturu v severském designu. Výstavbu školky plánuje YIT zahájit v roce 2018.

„Funkčnost, strukturovanost a estetika jsou pro mou práci klíčové. Za nejpodstatnější považuji to, aby budovy, které navrhuji, podněcovaly zájem lidí.“ – To o své architektuře říká Jyrki Tasa, který je nejen spolumajitelem studia Architects NRT, ale také profesorem současné architektury na univerzitě v Oulu a hostujícím profesorem na Uměleckoprůmyslové vysoké škole v Helsinkách. O tom, že jeho profesní krédo dochází naplnění, svědčí více než 20 prvních cen, které za své práce získal v nejrůznějších architektonických soutěžích. Jeho realizace sahají od bytových projektů přes rodinné domy až po veřejné budovy. Mezi jeho ikonické práce patří např. rodinný dům Moby-Dick v Espoo, atletický stadion Paava Nurmiho v Turku či knihovna ve finském městě Hollola nedaleko Lahti.

„Jyrkiho Tasu jsme si pro architektonický koncept naší školky v projektu Suomi Hloubětín vybrali jak pro jeho rozsáhlé zkušenosti s architekturou veřejných budov, tak i kvůli tomu, že se svým týmem dokonale naplnil naši vizi o bydlení ve velkých projektech YIT Merenkulkijanranta a Konepaja v Helsinkách. Těšíme se, že finský styl vyznačující se elegancí, uměřeností, respektem k přírodě a využitím přírodních materiálů prostřednictvím Jyrkiho Tasy promítneme i do pražské mateřské školky,“ říká Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo. Architekt Tasa navrhl školku tak, aby splňovala veškeré požadavky na nízkoenergetické budovy. Ale nejen to: především má podněcovat fantazii a inspirovat děti ke hrám. Její součástí bude také interaktivní dětské hřiště. Příkladem může být mateřská školka Lentävä Matto (Flying Carpet) ve finském městě Espoo, jejímž autorem je také Jyrki Tasa se svým studiem.

Jyrki Tasa nad českou školkou přemýšlel nejen technicky, ale také velmi empaticky. „Velmi si vážím toho, že YIT mi dala v návrhu školky volnou ruku, takže jsem mohl popustit uzdu své fantazii – podobně, jako tomu bylo například u mé dřívější realizace rodinného domu Moby-Dick. Použitím neobvyklých tvarů, atypické struktury a překvapivých detailů bych chtěl rozehrávat v dětských myšlenkách pohádkový příběh, který bude každý den jiný. Právě taková by měla být školka v Suomi Hloubětín. Formují ji oblé a organické tvary, smetanová barva a materiály, které připomínají ledové království. Kulaté střešní okno, kterým dovnitř proniká přirozené světlo, vytváří jedinečnou a zároveň i trochu slavnostní atmosféru. Díky všem těmto rysům si děti snadno mohou představovat mnoho tvarů z opravdové přírody – a dokonce i to, že vevnitř budovy budou prožívat dobrodružství, jako by byli uvnitř nějakého velkého zvířete,“ popisuje Jyrki Tasa.