Památkáři doporučují bývalou nemocnici v Moravské Třebové zachovat

Vložil
ČTK
18.08.2017 12:50
Moravská Třebová

Moravská Třebová - Budova bývalého oddělení dětské nemocnice v Moravské Třebové na Svitavsku je památkou místního významu. Památkáři ji proto doporučují zachovat. Město i tak chystá v polovině září její demolici, kterou už jednou odložilo.


Bourání loni zastavila žádost místního občana, aby ministerstvo kultury objekt prohlásilo kulturní památkou. Což se nestalo. Radnice ji může zbourat. Stavbu tehdejšího okresního úřadu původně navrhoval významný regionální architekt Oskar Czepa, jeho návrh byl ale přepracován.

"Budova sice nenese natolik závažné kulturní hodnoty, aby mohla být prohlášena za kulturní památku, některé její části však obsahují kvalitní historické součásti. Hodnotné architektonické a uměleckořemeslné prvky obsahuje především vstupní hala,"
uvedli pardubičtí památkáři v posudku.

Objekt z počátku 20. století město vlastní deset let, koupilo ho za čtyři miliony korun. Od té doby stavba značně zchátrala, několikrát v ní hořelo. Město tam chtělo mít kongresové centrum, ale dotace byly příliš nízké. Další plány soukromých investorů, startovací byty či domov pro seniory, se neuskutečnily. Letos v lednu zástupci Masarykovy univerzity navrhli objekt přebudovat na vědecké a muzejní centrum.

Podle mluvčí radnice Dagmar Zouharové se však vysoká škola později neozvala a nedodala potřebné podklady, proto z myšlenky sešlo. Kdyby město řádně o budovu pečovalo, nemusela by tak zchátrat, uvedla zastupitelka Daniela Blahová (Sdružení nestraníků).

"Myslíme si, že to nemuselo dojít až tak daleko. Bude tam prázdný plac. Záležitost s centrem byla rozjednaná, mohlo to běžet dál. Vzhledem k tomu, že přišlo vyjádření, že budova není kulturní památkou, město rozjelo demolici. Není z jeho strany vůle," řekla Blahová.

Stavební úřad souběžně prověřuje podnět místního obyvatele. Podle něj demoliční firma loni budovu jen nevyklízela a rovnou zasáhla do konstrukcí, i když ještě neměla platný demoliční výměr. "Je to nesmysl, je to jen šprajc," řekl starosta Miloš Izák (ČSSD).

Popadané stropy jsou podle radnice v budově dlouhé roky. Po demolici bude prostor prázdný, co s ním bude dál, radnice ještě neví. Na výstavbu rodinných domů se ale podle Izáka pozemek hodit nebude. "Na bourání je většinová shoda v zastupitelstvu. Kdyby to byla stavba jen od Oskara Czepy, má dnes větší hodnotu. Ale ona se dvakrát zprznila, podruhé to bylo po přestavbě v 60. letech," řekl Miroslav Netolický z městského úřadu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články