Plzeň připravuje stavby v bývalých kasárnách a pivovaru Světovar

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
17.08.2017 09:15
Plzeň



Plzeň - Plzeň už připravuje stavby v bývalých kasárnách a pivovaru Světovar, kde má vzniknout technologický park zaměřený na moderní technologie, robotiku a drony a městský archiv. Jak na archiv, tak na centrum Dronet se rozbíhají projekční práce. Příští rok by mělo být hotovo a bude se soutěžit realizace, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Stavby se budou projektovat do jara a měly by vyjít každá asi na 100 milionů korun. Objekty mají vyrůst za jednu stavební sezonu.


Na třetině areálu budou bytové domy. První etapu už začal letos stavět místní developer BC Real. "Už má hotová čtyři patra. Na podzim se tam mají lidé stěhovat," uvedl Šindelář. Světovar je aktuálně v Plzni jednou z největších rozvojových lokalit na bydlení. V první etapě půjde o 72 bytů, již jsou prodané. Podle ředitelky útvaru koncepce a rozvoje města Ireny Vostracké připravuje BC Real další etapu na sousedních pozemcích, které jsou ale soukromé, ne městské.

V areálu Světovaru měla stát takzvaná kulturní fabrika Evropského hlavního města kultury 2015 a archiv. Plzeň ale nestihla na stavbu čerpat evropské dotace, neboť stavbaři v roce 2013 objevili ve stěnách a podlahách škodlivý korkodehet, který byl předloni odstraněn. V budově, kde měla být původně jak kulturní fabrika, tak archiv, vznikne po rekonstrukci technologický park se zaměřením na robotiku a drony.

Objekt s názvem Bratislava potom město využije pro archiv, zde půjde o úpravy a dostavbu. "Dodělá se dokumentace pro územní rozhodnutí, protože se využívá územní rozhodnutí, které tam bylo na kulturní fabriku, a jde vlastně jen o jiné využití uvnitř," řekla Vostracká. Zbylé budovy areálu zatím nemají využití. Dvě vily chce radnice postupně upravit.

Na archiv město dotace nezíská, ale na technologický park je chce z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a z programu IROP na vzdělávání.
0 komentářů
přidat komentář

Související články