Stavba fotbalového stadionu v Brně prochází posouzením EIA

Vložil
ČTK
16.08.2017 20:35
Brno

Brno - Příprava stavby nového brněnského fotbalového stadionu za Lužánkami se posunula k fázi posuzování vlivů na životní prostředí. Z dokumentu na portálu EIA vyplývá, že se počítá se zahájením stavby už v příštím roce a s dokončením stavby v roce 2020. Nový stadion ve tvaru elipsy obložený červenými cihlami a s kompletně zastřešenými tribunami má pojmout 30.000 sedících diváků.


Příprava stavby stadionu byla jednou z priorit současné brněnské koalice, starý stadion postavený po druhé světové válce opustila fotbalová Zbrojovka v roce 2001. Před dvěma lety se zde hrál rozlučkový zápas Petra Švancary a konají se zde různé sportovní akce, avšak tribuny jsou nepoužitelné. Ruina stadionu půjde kompletně k zemi.

Nový stadion má mít jedno podzemní a osm nadzemních podlaží, vysoký bude 30 metrů. Pod tribunami bude téměř 500 parkovacích míst. Další stovky parkovacích míst mají vzniknout u plaveckého stadionu. Pro zjednodušení dopravy se také plánuje rozšíření Sportovní ulice na čtyři pruhy.

Kromě nutného zázemí pro fotbal bude součástí stadionu i komerční zázemí nezávislé na fotbalovém kalendáři. V provozu má být restaurace, ubytování, prodejna sportovní potřeb, prodejna potravin či fitness centrum.

Existují také plány na stavbu hokejového stadionu v sousedství, zatím bez konkrétních časových perspektiv.

Prakticky od začátku milénia hrají fotbalisté Zbrojovky na stadionu v Králově Poli, kde divácký průměr nedosahuje ani 5000 lidí na utkání. Stavba nového stadionu má stát zhruba dvě miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články