Hradecký kraj vypsal výběrové řízení na ředitele muzea

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
21.07.2017 11:20
Hradec Králové



Hradec Králové - Královéhradecký kraj vypsal výběrové řízení na místo ředitele Muzea východních Čech v Hradci Králové. Zájemci se mohou hlásit do 15. září. ČTK to dnes řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši). Dosavadní ředitelku Naďu Machkovou Prajzovou rada kraje odvolala 10. července kvůli personální situaci v muzeu, kdy si část zaměstnanců stěžovala na šikanu a zastrašování. Podle Machkové Prajzové, která muzeum vedla od 1. ledna 2011, nemá její odvolání reálné opodstatnění a jde o vykonstruovanou kauzu.


Uchazeči o místo ředitele musejí s přihláškou poslat i návrhy koncepce řízení muzea a jeho rozvoje na budoucí šestileté období. Funkční období nového ředitele či ředitelky bude šestileté, zatímco dosud bylo neomezené. Zájemce o vedení muzea by se měl, mimo jiné, umět orientovat v dotační politice státu a EU, měl by znát i právní problematiku v oblasti kultury a muzejnictví.

Do jmenování nového ředitele muzeum vede dosavadní zástupce ředitelky Jaroslav Zámečník, který byl dosud vedoucím oddělení ochrany a prezentace sbírkových předmětů.

Podezřením z šikany v muzeu se zabýval psycholog, který vyšetřil 41 z 59 zaměstnanců. Podle výsledků si 64 procent z nich stěžovalo na opakovanou šikanu. Mobbing, tedy šikanu na pracovišti, a bossing, což je šikana ze strany vedoucího, připustilo 88 procent z nich. Machková Prajzová zprávu psychologa odmítla s tím, že je plná nepřesností, matematických nesmyslů a zavádějících informací. Minulý týden uvedla, že se proti křivým nařčením bude bránit.

Historie hradeckého muzea sahá do roku 1880, kdy městští zastupitelé schválili návrh na zřízení muzea. Sbírky poprvé vystavilo v roce 1885 v kapli sv. Václava v domě na Žižkově náměstí. Muzeum, které rychle rozšiřovalo své sbírky, sídlilo původně v několika budovách po městě. V letech 1909 až 1912 byla na Eliščině nábřeží postavena nová muzejní budova podle návrhu architekta Jana Kotěry. Od roku 1993 je součástí muzea také památník bitvy na Chlumu z roku 1866.
0 komentářů
přidat komentář

Související články