Opavský magistrát hledá využití pro areál Dukelských kasáren

Vložil
ČTK
20.07.2017 18:10
Opava

Opava - Opavský magistrát dál hledá využití pro areál bývalých Dukelských kasáren. Jejich velká část je opuštěná a chátrá. Nechal proto vypracovat urbanistickou studii. Zvažuje také možnost stavby vlastního bytového domu. Pokud by tam město postavilo první byty, přilákalo by to možná další investory, uvedl primátor města Radim Křupala (ČSSD).


Dukelská kasárna mají rozlohu zhruba 11.000 hektarů. Ve spodní části stojí historické budovy, které chátrají a není jasné, jak by mohly být využité. V horní pak sídlí několik firem s lehkou výrobou. Například výrobce kol. Magistrát nyní řeší využití střední části o rozloze přesahující 6000 hektarů. "Ta je nyní bez zástavby či tam stojí dřevěné garáže nebo nepotřebné domy," uvedl primátor.

Město počítá s demolicí těchto staveb. Připravuje také stavbu páteřního rozvodu vodovodu a kanalizace. Pozemky tak chce připravit, aby pro případné investory byly atraktivnější. Plánovaná studie má například území rozdělit na menší parcely, které by se nabízely pro jednotlivé stavby. To v případě, že by město, které vlastní 90 procent areálu, nenašlo zájemce o celou plochu. Studie bude dokončena v listopadu a město za ni zaplatí víc než 300.000 korun.

V minulosti město pro střední část kasáren počítalo s kombinací bydlení a lehké výroby. Nyní se chce soustředit hlavně na bytové domy. "Dovedu si představit, že pokud by se zájemci nenašli, že město bude v budoucnu prvním investorem, který by tam bytový dům postavil," dodal Křupala.

Původně dělostřelecká kasárna byla postavena v Opavě v roce 1889. Nejprve se jmenovala Rudolfova, později nesla jméno prvního prezidenta T. G. Masaryka. Po skončení druhé světové války byla přejmenována na Dukelská. Na stavbě historických budov se podílel městský stavební inženýr, malíř, zakladatel a ředitel Městského muzea v Opavě Moritz Hartel. V době komunistického režimu do areálu ročně narukovalo až 1000 vojáků. Armáda objekty opustila v roce 2007.
0 komentářů
přidat komentář

Související články