Ve Velkém Meziříčí rozhodnutí o referendu k podobě náměstí odložili

Vložil
ČTK
28.06.2017 08:45
Velké Meziříčí



Velké Meziříčí - Zastupitelé Velkého Meziříčí dnes odložili rozhodnutí o vyhlášení místního referenda kvůli navrhovaným úpravám náměstí a jeho okolí. Nechtějí ani dál jednat s vítězem loňské architektonické soutěže o podobě centra, ale s druhým v pořadí. Do soutěže se přihlásilo 16 ateliérů, vyhrál tým brněnského architekta Davida Mikuláška. Druhé místo podle údajů na webu města obsadil MCA Atelier s architekty Miroslavem Cikánem a Radkem Novotným.


Možnost, aby lidé rozhodli hlasováním o variantě úpravy centra, prosazoval starosta Radovan Necid (To pravé Meziříčí). "Je to patová situace. Obě části zastupitelů to komentují tak, že zastupují většinu občanů..., referendum prokáže, kdo má pravdu," řekl. Zastupitelstvo rozhodnutí o referendu odložilo na návrh Marie Ripperové zvolené za KDU-ČSL.

Na návrh lidoveckého zastupitele Stanislava Rosy pak zastupitelé uložili vedení města ukončit jednání s architektem Mikuláškem do konce měsíce a zahájit řízení s architektem Cikánem.

Odpůrci vítězného návrhu uváděli, že jim vadí řešení dopravy v jedné části centra. Mezi nimi byl i Jiří Kaše (ČSSD), který tvrdil, že zastupitelé mají právo vybrat si ze tří nejlepších návrhů. Radní Libor Beneš (To pravé Meziříčí) naopak řekl, že město nechalo vybrat to nejlepší odborníky.

Výsledky architektonické soutěže byly oznámeny loni v létě a v listopadu byly všechny návrhy vystaveny. Předsedou poroty byl David Vávra. Diskuse s výtkami proti vítěznému návrhu se rozproudila až zjara, kdy se město chystalo podepsat s vítězem soutěže smlouvu na zhotovení projektové dokumentace. Situací se zastupitelé zabývali i na minulých dvou jednáních. Porotci architektonické soutěže v dopise zaslaném radnici minulý týden potvrdili svůj odborný názor na výsledek a pořadí oceněných.

Náklady na novou úpravu středové části Velkého Meziříčí, tedy náměstí a pěti k němu přilehlých ulic, podle dřívějších údajů radnice neměly převýšit 50 milionů korun. Doprovázet je měla výměna starých sítí, zejména vodovodu a kanalizace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články