Sněmovna stvrdila svoji verzi novely stavebního zákona

Vložil
ČTK
28.06.2017 07:25
Praha

Ivan Adamec (ODS) hovořil v souvislosti s dotčenou veřejností o "profesionálních vysíračích".
Praha - Sněmovna dnes přehlasovala Senát a stvrdila svoji verzi rozsáhlé novely stavebního zákona, která má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Poslanci odmítli pozměňovací návrhy Senátu, které se týkaly například přezkumu nezákonného jednání v moci úřední nebo pořizování územních plánů. Novelu nyní ve sněmovní verzi dostane k podpisu prezident.


"Cílem té novely je zjednodušit, ztransparentnit a zrychlit získávání stavebních povolení," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Obě verze, jak sněmovní, tak senátní, přispějí podle ní k lepší situaci ve stavebnictví a zrychlí přípravu i povolování staveb. Proti senátní verzi protestovala Hospodářská komora, podle které senátní návrhy zkomplikují výstavbu a zdraží energie.

Schválená novela umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Umožní také na pouhé stavební ohlášení postavit rodinné domy nebo rekreační chaty bez omezení stavební plochy, dosud se smí jen do 150 metrů čtverečních zastavěné plochy. Ohlášení nebude potřeba ani pro skleníky nebo bazény na zastavěném pozemku u rodinného domu nebo chaty.

Předloha novelizuje čtyři desítky souvisejících zákonů. Zasahuje i o zákona o urychlení výstavby infrastruktury, kde stanovuje, že v zastavěném území se povedou elektroenergetická vedení o napětí 400 kV a vyšším nad zemí. Senátoři navrhovali toto ustanovení, které se do zákona dostalo na základě pozměňovacího návrhu poslance Františka Adámka (ČSSD), naopak vypustit.

Novela vyvolala kritiku ochránců životního prostředí, kterým se nelíbí to, že omezuje vstup veřejnosti do povolovacích řízení. Šlechtová už dříve řekla, že na vstupu tzv. dotčené veřejnosti do řízení podle stavebního zákona se nic nemění. U řízení, kde se koná proces posuzování vlivů na životní prostředí, je podle ní účast dotčené veřejnosti zaručena.

Ze stavebního zákona v důsledku poslaneckých pozměňovacích návrhů zmizelo ustanovení dávající šanci účastnit se územního a stavebního řízení osobám, o nichž tak stanoví zvláštní zákon, tedy právě spolkům. V zákoně o ochraně přírody a krajiny jim předloha umožňuje účastnit se řízení jen pouze podle tohoto zákona.

Někteří poslanci i senátoři naopak spolky kritizovali za to, že se kvůli nim povolování staveb neúměrně prodlužuje a komplikuje. Ochranářské spolky uvádějí, že jde o největší omezení občanských práv po roce 1989, které je v rozporu s Ústavou. Dobu schvalování podle nich navíc nezkrátí.

Předseda výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch (ČSSD) dnes kvůli tomu vyzval poslance, aby nepodpořili ani jednu verzi s tím, že snižuje svobodu a práva veřejnosti. Lepší podle něj bude počkat na nový stavební zákon. "Je to nejzásadnější omezení účasti veřejnost na veřejném dění od listopadu 1989," varoval poslanec ČSSD Václav Zemek. Naopak Ivan Adamec (ODS) hovořil v souvislosti s dotčenou veřejností o "profesionálních vysíračích".

Ekologické organizace následně v tiskové zprávě uvedly, že se nevzdají a budou usilovat o návrat mezi účastníky v územním řízení. "Lidé se budou nyní muset o to víc bránit proti ničení svého prostředí a krajiny jinými než úředními cestami, například tlačit na místní, krajské i celostátní politiky, využívat média a organizovat petice i protestní akce," uvedli zástupci Hnutí Duha a dalších spolků. Lidé podle nich nyní nebudou moci spolurozhodovat o tom, zda chtějí ve svém sousedství obchodní dům nebo park.

Šlechtová poslance informovala, že ministerstvo nyní připravuje nový stavební zákon a nový zákon o vyvlastňování. Teze nového stavebního zákona jsou podle ní hotové a vládě je předloží, jakmile projde nynější novela.
0 komentářů
přidat komentář

Související články