Jičín začal chystat opravy divadla, které koupil od sokolů

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
26.06.2017 15:35
Jičín



Jičín - Město Jičín začalo chystat nákladnou opravu Masarykova divadla, které loni koupilo od Tělocvičné jednoty Sokol. Prvním krokem k zahájení rekonstrukcí je pořízení studie a projektové dokumentace oprav za odhadovaných 2,5 milionu korun. Na nákladech se budou podílet i sokolové, kteří zůstali menšinovým vlastníkem nemovitosti. Novinářům to dnes řekl starosta Jan Malý (ANO). Náklady na rekonstrukci se odhadují na desítky milionů korun, hlavní tíha financování bude ležet na městě.


Projektová dokumentace rekonstrukce by mohla být hotová do konce roku 2018. Starosta upozornil, že o samotné rekonstrukci tak bude rozhodovat nové zastupitelstvo vzešlé z voleb na podzim 2018. "Budova z konce 19. století je na hranici využitelnosti," uvedl Malý. Je nutné u ní udělat rekonstrukci střechy, fasády, rozvodů, interiérů či instalaci vzduchotechniky. Město předpokládá, že opravy budou postupné a zaberou několik let.

Masarykovo divadlo na pěší zóně v Husově ulici je místem kulturního a společenského života v šestnáctitisícovém Jičíně. Konají se v něm představení, koncerty, plesy, taneční kurzy, výstavy, semináře.

Jičín koupil divadlo od sokolů po složitých jednáních loni v červnu za 18,5 milionu korun. Tím se otevřela cesta k opravě objektu, protože sokolové by sami na opravy peníze neměli.

Město od sokolů získalo hlavní divadelní sál se zázemím, sál tanečního klubu, malý sál a divadélko Srdíčko. Sokolu zůstal trakt s tělocvičnou, byt a kanceláře. Společné části domu smlouva řeší spoluvlastnickým podílem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články