Maketa Německého domu na náměstí v Brně nemá stavební povolení

Vložil
ČTK
23.06.2017 08:15
Brno



Brno - Konstrukce z lešení na Moravském náměstí v Brně, která představuje maketu Německého domu strženého po druhé světové válce, nemá povolení stavebního úřadu, přestože by ho měla mít. ČTK to dnes řekl předseda brněnské ODS Robert Kerndl, který na problém upozornil. Dočasná stavba jako středobod festivalu Meeting Brno vznikla podle tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky na základě souhlasu odboru životního prostředí. Stavební úřad vyzval Turistické informační centrum města Brna (TIC), které na náměstí maketu má, aby doplnilo informace. Podle Štiky jinak zahájí řízení k odstranění stavby.

Uvnitř konstrukce je pódium a občerstvení. Meeting Brno má za cíl otevírat složitá témata regionální historie, hledat jednotu v rozmanitosti a přispívat k porozumění. "Mysleli jsme si, že je tam stavba načerno. Podali jsme dotaz na stavební úřad, jestli lešení nemá mít stavební povolení. Stavební úřad dospěl k tomu, že to povolení mít má, ale stavba ho nemá," uvedl Kerndl.

Potvrdil to i Štika. "Turistické informační centrum to postavilo na základě vyjádření souhlasu odboru životního prostředí našeho úřadu. Potom jsme ale dostali podněty, zda to nepodléhá územnímu řízení. Stavební úřad se přiklonil k tomu, že podléhá, přitom to stavební úřad nepovoloval. Jde o nedorozumění a mírnou nedůslednost, protože nebylo jasné, zda to musí mít povolení. Žádné nebezpečí ale nehrozí, protože to instalovala odborná firma," řekl Štika.

Podle něj vyzval stavební úřad turistické centrum k dodání všech potřebných náležitostí a podkladů. "Organizátoři mají na doložení 30 dní a společně na něm pracují," řekla ČTK mluvčí turistického centra Adéla Nováková. Lhůta uplyne v první půli července. TIC má doložit, zda stavba není v rozporu s cíli a úkoly územního plánování, není na pozemku, kde to zakazuje předpis, nebo není v rozporu s veřejným zájmem. Pokud informace nedodá, může podle Štiky stavební úřad zahájit řízení o odstranění stavby. To ale může trvat delší dobu a festivalové lešení má podle plánu zmizet v září. "Vadí nám, že město honí každého, kdo chce ve stánku prodávat jahody, přitom turistické centrum by mělo jít příkladem a nemá stavební povolení. Samo si mělo přitom zjistit, co všechno je ke stavbě makety potřeba," dodal Kerndl.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
a co podpora projektantem
architekt
23.06.17 09:22
zobrazit všechny komentáře

Související články