Nové sídlo záchranky má vzniknout na Palmovce nebo na Střižkově

Vložil
ČTK
29.05.2017 16:40
Praha



Praha - Nová budova záchranné služby by mohla vzniknout v areálu Polikliniky Prosek na Střížkově, pokud hlavní město a městská část Praha 8 do konce letošního roku nedokážou vyřešit majetkoprávní spory kolem novostavby na Palmovce. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal vypracovat magistrát a kterou v úterý projednají pražští radní. Radnice Prahy 8 a magistrát hlavního města spolu o budovu u metra Palmovka vedou majetkový spor, který by obě strany chtěly vyrovnat mimosoudně. Praha 9, na jejímž území Poliklinika Prosek je, o plánech magistrátu neví.


"Pokud proběhne majetkoprávní vypořádání v lokalitě Palmovka do konce roku 2017, lze předpokládat dokončení nyní rozestavěné stavby, tedy zprovoznění objektu pro potřeby záchranné služby v roce 2019," píše se v dokumentu. Pokud by se však majetkoprávní vypořádání nestihlo do konce letošního roku, budou ukončeny práce na projektu a začnou přípravy pro stavbu nového sídla záchranky v areálu Polikliniky Prosek. Stát by mohlo v roce 2022. Studie srovnala kromě Palmovky pět dalších lokalit a tu v Praze 9 vyhodnotila jako nejvýhodnější.

Podle radní pro zdravotnictví Prahy 9 Taťjany Horké (ODS) radnice městské části o možnosti nebyla informována a s případnou stavbou nesouhlasí. "Asi před rokem jsem mluvila s panem ředitelem záchranné služby Petrem Kolouchem a o této lokalitě vůbec nebyla řeč," uvedla. Dodala, že radnice městu žádné lokality ke stavbě nenabídla. "Prostor nemáme, a pokud bychom měli, tak ho budeme chtít využít pro naše obyvatele," doplnila. Areál polikliniky je ve správě městské části.

Pražský radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) k tomu uvedl, že prosecká poliklinika je pro město rezervním řešením. "Naší jednoznačnou preferencí je varianta Palmovka, jak jsme se už mnohokrát vyjadřovali. Byli bychom však špatní manažeři, kdybychom neměli plán B," uvedl. Dodal, že spory s Prahou 8 se město snaží co nejrychleji vyřešit.

Kromě Palmovky a polikliniky zvažovala studie možnost stavět v areálech Nemocnice Na Bulovce a vinohradské nemocnice a v lokalitě v Praze 13. Další navrhovanou variantou bylo využití nynější centrály záchranné služby, která je v Korunní ulici. Ve stejném objektu však sídlí i ředitelství městské policie, které by bylo nutné přestěhovat.

Hlavní výhodou preferovaného centra Palmovka podle studie je, že už je rozestavěné a může začít fungovat za dva roky. Asi třetinu plochy objektu by navíc bylo možné komerčně pronajímat a z výnosů pokrýt provozní náklady prostor využívaných záchrannou službou.

Budovu na Palmovce původně městská část stavěla jako svoje sídlo, současné vedení radnice už o ni nemá zájem. Pozemek pod rozestavěným objektem je v majetku Prahy. Magistrát, radnice Prahy 8, její společnost Centrum Palmovka a stavební firma Metrostav nedávno ohlásily záměr podepsat memorandum, ve kterém se zavazují jednat o tom, že stáhnou vzájemné žaloby a mimosoudně se vyrovnají. Stavbu centra za více než 1,1 miliardy korun schválila Praha 8 v roce 2010, stavět se začalo v roce 2014. V současnosti stavební práce kvůli právním sporům stojí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články