Nová budova filharmonie v Praze má stát na Vltavské

Vložil
ČTK
29.05.2017 10:50
Praha

foto: Matěj Baťha, Wikimedia Commons
Praha - Nová budova pro filharmonii by měla stát v Praze 7 u stanice metra C Vltavská. Důvodem výstavby je mimo jiné nízká kapacita stávajících koncertních sálů v metropoli. Vyplývá to z materiálu, který si nechal vypracovat magistrát a který by měli dostat k projednání pražští radní. Podoba budovy by měla vzejít z mezinárodní architektonické soutěže. Kromě koncertní haly má být vypsána soutěž také na proměnu okolí stanice metra. Soutěže by měl připravit Institut plánování a rozvoje (IPR). Zatím není jasné, kdy to udělá a kdy radní dokument projednají.


"Výstavba filharmonického sálu je příležitostí pozdvihnout na vyšší úroveň celou lokalitu Vltavská, dnes urbanisticky problematickou,"
píše se v materiálu. Prostor Vltavské je dnes zanedbaný a nevyužitý.

Praha disponuje třemi většími objekty vhodnými pro produkci klasické hudby, a to Rudolfinem, Obecním domem a Kongresovým centrem Praha. Žádná z budov ale podle dokumentu nedisponuje potřebným počtem míst.

Stavba filharmonie by měla kromě prostoru u metra pomoci zlepšit situaci i v souvislosti s kultivací severojižní magistrály a celého předpolí Hlávkova mostu. "Potenciál vybraného místa je velmi vysoký. Pozoruhodným způsobem mohou zafungovat urbanistické vazby k vysoce kvalitní budově Dopravních podniků, kostelu svatého Antonína a Strossmayerovu náměstí," píše se v materiálu.

Proměna prostoru Vltavské a podoba budovy by měla vzejít z dvoukolové mezinárodní architektonické soutěže. "V prvním kole by byl předmětem řešení urbanismus a umístění budovy, spolu s celkovým pojetím předpolí Hlávkova mostu a prostoru Vltavské. V druhém kole půjde o vlastní architektonický návrh budovy," stojí v dokumentu.

O vybudování koncertního sálu a možných lokalitách se v Praze debatuje řadu let. Naposledy zazněla varianta, že by na ostrově Štvanice mohl stát Rejnok, projekt, který zesnulý architekt Jan Kaplický vytvořil pro České Budějovice. Dosud Praha ale neučinila žádný závazný krok k výstavbě nové koncertní budovy.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Na Vltavské?
Tomáš Vích
29.05.17 01:55
...???...!!!...
šakal
29.05.17 03:14
Já jsem Jíša...
Tomáš Vích
30.05.17 12:55
zobrazit všechny komentáře

Související články