Nový skleník se v Arboretu Nový Dvůr začne stavět letos

Vložil
ČTK
29.05.2017 10:45
Opava



Opava - Ještě letos by měla začít stavba nového expozičního skleníku v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku. Celkem si projekt vyžádá náklady okolo 120 milionů korun. Otevřen bude na přelomu let 2019 a 2020. ČTK to dnes řekla mluvčí Slezského zemského muzea, pod které arboretum spadá, Romana Cieslarová.


"Plánovaný rozpočet tohoto projektu je 118,5 milionu korun. Pětaosmdesát procent bude hrazeno z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbylých 15 procent pak ze státního rozpočtu,"
uvedla. Dodala, že ještě letos na podzim by se mělo začít pracovat na přípravě staveniště. "Příští rok budeme pokračovat se stavbou a na přelomu let 2019/2020 by měla být provedena výsadba rostlin a instalace suché expozice," řekla.

Arboretum podle ní potřebuje nový skleník především proto, aby mohlo prezentovat veřejnosti rostliny, kterou jsou v současné době umístěny pouze v pěstebním skleníku a návštěvníci nemají možnost prohlédnout si je v plné kráse.

V novém skleníku tak vznikne moderní expozice, díky které návštěvníci zhlédnou celou řadu zajímavých exponátů z rostlinné i živočišné říše. Nebudou zde chybět ani vodní prvky nebo atraktivní prohlídkové trasy, stejně jako suchá expozice, kde budou prezentovány bohaté přírodovědné sbírky Slezského zemského muzea. Prostory skleníku budou celoročně využity mimo jiné také pro edukační programy, k pořádání tematických workshopů, přednášek nebo výstav.

V Arboretu v Novém Dvoře roste na 7000 druhů rostlin, dřevin a bylin. Návštěvníci zde mohou vidět rostliny vřesovišť, rašelinišť, písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska a rozsáhlé sbírky dřevin a bylin z východního a západního pobřeží a středozápadu severní Ameriky.

Arboretum proslavila velká sbírka rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším svého druhu v Česku. V expozici jsou zástupci obřích sekvojí, borovice osinaté z Arizony, přesahující ve své domovině stáří 4000 let, i vývojově prastarého, posvátného a léčivého jinanu, pamětníka dinosaurů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články