Brněnská Alfa pasáž slaví 80 let

Vložil
ČTK
28.05.2017 20:30
Opava

Bohuslav Fuchs



Funkcionalistický dům na rohu ulic Jánské a Poštovské oslavil 80 let. V roce 1937 jeden ze čtyř největších meziválečných brněnských stavebníků František Hrdina dokončil stavbu započatou v roce 1930. Část byla sice hotova už v roce 1932, ale dostavbu zbrzdila hospodářská krize, řekl ČTK vnuk stavitele Vladimír Hrdina, který stavbu vlastní a provozuje.

Pasáž Alfa, která spojuje zmíněné ulice s náměstím Svobody, funguje jako obchodní i rezidenční. Ve dvou patrech jsou různé obchody a služby a ve vyšších patrech je 160 nájemních bytů. Od začátku června lidé také přímo v pasáži uvidí model domu v měřítku 1:30. Bude rozříznutý, aby bylo vidět i vnitřní uspořádání.

Dědovi současného majitele, který mimo jiné stavěl i dům Convalaria na rohu České a Veselé a podílel se na stavbě pavilonu A na výstavišti, sebrali dům komunisté po roce 1948. Brzy poté ho navíc vystěhovali 50 kilometrů od Brna. "Rodiče si ho ale poté vzali k sobě do bytu a dědeček to zvládl. V roce 1991 pasáž vrátili mým rodičům. Měl jsem velkou radost, bylo to zadostiučinění. Já kolem pasáže za socialismu nechodil, vyhýbal jsem se jí," řekl Hrdina.

Jelikož jeho otec už po vrácení nebyl nejmladší, chopil se správy on. "Tehdy byl obrovský zájem obchodníků. Špatná doba nastala, když vznikala obchodní centra. Problém byl také po odchodu bank, zůstaly po nich velké prostory. Dnes pasáž funguje bez problémů," řekl Hrdina.

Podle jednatelky Věry Pohořelské se mění nejvýše tři obchody ročně. "Snažíme se tady mít obchodníky, kteří jsou se svým sortimentem třeba jen jediní v Brně, mají něco originálního, rukodělného. Něco, za čím si zákazník do obchodu dojde. Naopak tady nemáme nic 'řetězcovitého'," vysvětlila strategii Pohořelská. Jednou z prodejen, jejíž úspěch Hrdinu překvapil, je ta, v níž lidé najdou sáčky do vysavačů.

Od roku 2003 po konci kina Alfa sídlí v suterénu také HaDivadlo. "Byl to nápad pana Ženíška, který tu má knihkupectví. Zaměřili jsme se na kulturu, investoval jsem do divadla dost peněz, když jsme se s Centrem experimentálního divadla domluvili. Byl v tom kus mecenášství," uvedl Hrdina.

Dům je kulturní památkou, proto musí Hrdina všechny opravy a úpravy řešit s památkáři. "Problémy s nimi nejsou. Jen jednou nám zatrhli nápad, když jsme chtěli do vstupů dát posuvné dveře, aby v zimě netáhlo," dodal Hrdina.
0 komentářů
přidat komentář

Související články