Zastupitelé schválili možnost větší zástavby na Strahově

Vložil
ČTK
26.05.2017 08:10
Praha

Praha - V území mezi Ladronkou a Strahovem v Praze 6 bude možná větší zástavba. Vyplývá to ze změny územního plánu, kterou dnes schválili pražští zastupitelé. Změna zahrnuje zhruba polovinu velké rozvojové lokality kolem Strahova a zasahuje i do parku Ladronka, který by se mohl prodloužit směrem na východ. Strahovského stadionu se netýká, pouze dvou menších stadionů na západ od něj.


Změna navrhuje protažení Tomanovy ulice o několik set metrů až k ulici Běžecká. Území na sever od ní zůstává pro rodinnou zástavbu a v jižní části změna počítá s prodloužením parku Ladronka. Namísto současných dvou menších stadionů by po změně mohla vzniknout zástavba. Zastupitelstvo zároveň doporučilo vypracovat územní studii, která by řešila celou oblast včetně Strahovského stadionu.

Proti schválení změn na zastupitelstvu vystoupila náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Návrh je podle ní z minulých volebních období a nemusí odpovídat plánům na úpravy území, které má v tuto chvíli Praha 6. Navíc dělí zhruba v polovině velkou lokalitu kolem Strahovského stadionu, která by měla být řešena jako celek. "Podstatná část velkého rozvojového území zůstává touto změnou nedotčena, takže ho nelogicky krájí. Komise územního rozvoje změnu nedoporučila," uvedla.

Podobný názor vyjádřil ředitel městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč. Nelíbí se mu, že schválená změna neřeší největší problém, tedy Strahovský stadion. "Vnímáme to jako systémovou chybu," uvedl. Se změnou nesouhlasí ani místní spolky.

Naopak radnice Praha 6 s přijetím změny souhlasí. "Teď nám to dovolí začít pracovat na plánované urbanistické studii celého území," uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Úpravu územního plánu navrhla v roce 2011 radnice Prahy 6. Tehdejší vedení argumentovalo tím, že chce zmenšit rozsah velkého rozvojového území tak, aby bylo ponecháno pouze na ploše vysokoškolských kolejí a velkého stadionu na Strahově. O budoucnosti samotného stadionu, jehož tribuny jsou památkově chráněny, zatím rozhodnutí nepadlo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články