Část uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech je v havarijním stavu

Zdroj
Štěpánka Bartoňová
Vložil
ČTK
24.05.2017 08:05
Karlovy Vary



Karlovy Vary - Karlovarský kraj zakázal vstup do obytné budovy v areálu Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech. Důvodem je špatný statický stav budovy. Nájemníci všech osmi bytů musejí své domovy do dnešního večera opustit. Špatný stav budovy byl znám již delší dobu, stěhování obyvatel se ale na základě nového statického posudku muselo urychlit, řekl dnes novinářům krajský radní Jaroslav Bradáč (SPO).

"V současné době je starší část uměleckoprůmyslové školy uzavřena a jsou tam provedeny provizorní stavební úpravy, takzvané podstojkování. Podle dnešního nařízení stavebního úřadu se nájemníci musejí vystěhovat,"
řekl Bradáč.

Podle původního statického posouzení byl stav budovy špatný, obyvatelům ale dávalo na nalezení nového bydlení několik týdnů. Dnes se dozvěděli, že už v nájemních bytech nesmějí ani přenocovat. "Nájemníci šesti bytů už si sami našli nové bydlení. Pro obyvatele dvou bytů ještě hledáme vhodné ubytování. Po dobu, než se najde, mají možnost ubytování například na internátě v Karlových Varech," doplnil radní. Kraj nájemníkům přispěje také maximálně 10.000 korun na stěhování, 40.000 korun obdrží darem jako pomoc při hledání náhradního bytu.

Havarijní stav budovy budovy na jedné z nejfrekventovanějších ulic v Karlových Varech kraj překvapil. A to přesto, že se v budově už v roce 2015 objevily praskliny a před časem musela být i přerušena výuka v nové laboratoři, která se v této části školy také nachází. "Budova pochází zhruba z roku 1920. V jejích konstrukcích byl použit takzvaný hlinitanový cement. Zhruba za 100 let tento cement ztrácí svojí pevnost a dokonce může likvidovat ocelovou výstuž," uvedl Bradáč. Kraj bude nyní čekat na výsledky analýz, jak s památkově chráněnou budovou naložit. Jedna z možností je i ta, že bude nutné dům zbourat. Stejný materiál byl použit například i na stavbu Baťova domu v Mariánských Lázních, který byl zdemolován v roce 2015.

Výuka v novější části školy by navzdory těmto problémům neměla být výrazně narušena. Významně ale zkomplikuje život nájemníkům. "Bydlím tady 60 let a mám se vystěhovat během jednoho dne. Víte, jaká je to katastrofa - v 82 letech začít nový život? Myslela jsem, že tady dožiju," řekla ČTK jedna z nájemnic Miroslava Koubová. Ji i další nájemníky nařízení překvapilo o to víc, že se v jejich bytech žádné praskliny ani jiné problémy neobjevily. "Mysleli jsme, že budeme mít čas si všechno roztřídit. Takhle tu asi většinu věcí necháme," konstatovali další z obyvatel domu, manželé Slábovi.

Po vystěhování všech obyvatel zajistí kraj ostrahu budovy, i nadále tam bude platit zákaz vstupu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články