Brno vybralo firmy, které vybudují lapidárium na Špilberku

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
23.05.2017 17:25
Brno



Brno - Radní Brna dnes schválili výběr firem Archatt a Tocháček, které za 93 milionů korun vybudují na Špilberku lapidárium a odborné zázemí. Práce by mohly začít koncem června a trvat by měly zhruba rok, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie.


Město původně čekalo, že náklady přesáhnou 100 milionů korun. Výběrovým řízením se ale dostalo na nižší cenu. Rekonstrukce se týká severního přístavku hradu a nevyužívaného vodojemu, který tvoří dva oddělené podzemní prostory. V minulosti sloužily jako zásobárna pitné vody. Ve vodojemu bude lapidárium s kamennými předměty ze sbírek Muzea města Brna. Tím pádem se prostor zpřístupní lidem. "Rekonstrukce se netýká jen vodojemů, ale dotkne se i dalších objektů, a to zejména východních hradeb, které vykazují značnou erozi způsobenou větrem," uvedl Mrázek.

Restaurátorské dílny, jako zámečnická, kovodílna nebo dílna na dřevo, kámen, kůži a papír, ale i skladovací prostory vzniknou v severním přístavku. Na severní a východní hradbě je v plánu úprava povrchů. Práce v severovýchodním bastionu budou spočívat v úpravě komunikace a v severozápadním bastionu vznikne přerušovaná požární nádrž. Potřebná je i hydroizolace některých ploch, aby se zamezilo škodám způsobeným zatékáním do objektů hradu.

Na vybudování lapidária a dílen dostalo Brno dotaci už v minulém programovacím období Evropské unie. Protože byl ale projekt na hranici realizovatelnosti, Brno od něj odstoupilo. Riskovalo by totiž, že projekt nestihne zrealizovat, a proto by muselo dotaci vracet. Město však získalo dotaci podruhé.

Hrad Špilberk se nachází nad Brnem a ročně ho navštíví více než 100.000 platících lidí. Některé jeho části jsou přístupné bezplatně. V posledních letech skončila po 30 letech prací hlavní část oprav hradu, které stály přes miliardu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články