Planá přebudovala zchátralou smuteční síň

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
30.03.2017 10:00
Planá

ARCHPORT

vizualizace: Archport
Planá - Planá na Tachovsku zcela přebudovala zchátralou a nevzhlednou smuteční síň. Stavba za deset milionů korun, která vzešla ze soutěže 27 architektonických návrhů, se otevře veřejnosti od května s více než ročním zpožděním. ČTK to řekla starostka pětitisícového města Martina Němečková (BEZPP).


"Síň nám byla předána 15. března a teď čekáme na různé papíry, jako je kolaudace, požární zprávy a tak dále. Od května by měla sloužit svému účelu," uvedla. Radnice chystá na 20. dubna den otevřených dveří, kde vystaví ostatní soutěžní návrhy.

Dosavadní smuteční síň byla podle starostky velmi nevzhledná vinou mimořádně necitlivé rekonstrukce z 80. let. Ošklivá byla nejen uvnitř, ale zvenku byla obložená jako staré panelové domy a na řadě míst byly díry. Původně měly některé zdi zůstat, ale při bourání byl objekt stržen skoro celý, takže jde o téměř novou stavbu.

Uprostřed je sál obložený dřevem. "Když lidé vejdou dovnitř, tak se několik dveří zavře. Sál vypadá, že nemá okna a dveře, jen nahoře je průzor se světlem a má to myšlenku, že tudy dotyčný odchází," uvedla Němečková. Lidé čekající na obřad už budou stát v krytém foyer a ne venku bez ohledu na počasí jako dřív. Síň má i místnost pro nejbližší, kde lze vidět otevřenou rakev.

Projektovaná cena byla deset milionů korun, ale stavba se vysoutěžila za osm milionů. "To bylo podstřelené a zadruhé šlo o nekvalitní firmu. Takže různými věcmi, které nová firma předělávala po té předchozí, se to zpátky vrátilo na deset milionů," vysvětlila starostka.

Smuteční síň měla být původně hotová v říjnu 2015. "V březnu 2015 začali (první dodavatel). Nepracovali, pak slíbili nový harmonogram s dokončením loni v únoru," uvedla Němečková. Město pak v březnu odstoupilo od smlouvy. "Vyfakturovali jsme jim penále, které jsme započítali proti posledním fakturám a oni nás za to žalují," řekla Němečková. V lednu a únoru už se konala dvě stání a teď má tachovský soud vynést verdikt.

Podle starostky přišlo město zpožděním stavby síně o peníze z pronájmu. "Stará se o ni naše s.r.o. Plánské služby, které ji dál pronajímá pohřební službě a ta platí nájem," řekla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články