Vysočanská Pragovka chce být centrem umění a designu

Vložil
Tisková zpráva
29.03.2017 13:40
Jakub Cigler
jakub cigler architekti

V průběhu oslav 110 let automobilky Praga ve vysočanské ArtDistrictu Pragovka se přítomní hosté seznámili s novými plány rozvoje území bývalé továrny Praga. Díky zahraničním investorům se do původních budov opět stěhuje nový život. První budovou, které se tato transformace dotkla je objekt s označením "E", kde se nyní rozkládá několik desítek studií, galerií a dílen. Pracuje zde téměř stovka umělců a tvůrců z různorodých oblastí. Jedná se tak o největší pražskou uměleckou oblast.

Areál je místem pořádání nejrůznějších kulturních a společenských akcí a stejně tak slouží jako ateliéry pro filmové a televizní produkce.

U příležitosti oslav primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová a starosta městské části Praha 9 pan Jan Jarolím ocenili významný milník v historii automobilky Praga a oznámili svůj záměr rozvoje bývalého areálu Praga. Vznikne zde automobilové muzeum Praga, kde bude k vidění ojedinělá sbírka vozů a předmětů legendární automobilky, jejímž majitelem je pan Emil Příhoda. Dále bylo oznámeno, že další budova V19 bude Národní galerii sloužit jako Kunsthalle.

Kreativní vysočanský projekt s novou budovou muzea a dalším kulturně-uměleckým centrem celoměstského významu, halou 19 - Kunsthalle, byl českou delegací vedenou primátorkou hl. města Prahy Adrianou Krnáčovou představen na prestižním realitním veletrhu MIPIM ve francouzském Cannes. Město Praha zde patří k již tradičním vystavovatelům. Klíčovým tématem březnového veletrhu byly transformační plochy a možnosti propojení se soukromými investory, aby se tato místa mohla stát plnohodnotnými a moderními městskými lokacemi. Jednou z inspirací kreativní čtvrti nové Pragovky byla pařížská La Défénse, kde se také uvažovalo o vzniku několika solitérních objektů, které by vdechly celému území nový ráz a následně se na ně navázalo postupnými investicemi a další výstavbou.

Ambiciózní projekt nové Pragovky by se měl stát novým srdcem Vysočan. Autorem návrhu je architektonické studio jakub cigler architekti, které se podle zahraničních investorů nejvíce přiblížilo vizi, jak dokonale vystihnout potenciál oblasti a aplikovat současný trend rozvoje moderní městské zástavby s kvalitním veřejným prostorem propojeným na rekonstruované industriální památky. Využití ploch v rámci hranic měst je ekologičtější i ekonomičtější s ohledem na expanzi města do krajiny nebo napojení na potřebnou infrastrukturu. Architektonické studio nabídlo kreativní přístup, který zahrnuje sociální, ekologické a ekonomické aspekty výstavby městského prostoru. Oba kulturní záměry zvýší zájem o tuto oblast a stejně tak se projeví i v kvalitě života obyvatel Vysočan.
0 komentářů
přidat komentář