Návrh územního plánu Mostu se nelíbí některým vlastníkům parcel

Vložil
ČTK
27.03.2017 19:50
Most

foto: Petr Toman
Most - V Mostě se připravuje nový územní plán. Jedna z lokalit poblíž hlavní silnice směrem na Plzeň je dosud určena pro stavbu rodinných domů, v návrhu je změněna na prostor pro zeleň. Proti tomu se postavili vlastníci parcel. Tvrdí, že pokud taková změna projde, budou jejich pozemky znehodnoceny. Primátor Jan Paparega dnes nabídl, že se pokusí vrátit původní účel lokality zpět do návrhu územního plánu.


"Shodli jsme se na tom, že se budeme snažit situaci zvrátit. Současně chceme řešit infrastrukturu, aby pozemky byly reálně zastavitelné, obyvatelné," řekl dnes na setkání vlastníků Pavel Moravec. Část pozemků v dané lokalitě vlastní i město. To by podle Moravce také přišlo navrhovanou změnou plánu o peníze, které by získalo prodejem parcel.

V návrhu je jako lokalita pro stavbu rodinných domů nově území ve čtvrti Vtelno, které zatím slouží pro zemědělské účely. Jeho majitelem je firma primátorova otce. Ivan Paparega žádost o změnu využití plochy podal podle informací Mosteckého deníku v době, kdy jeho syn byl opozičním zastupitelem.

Návrh územního plánu je teprve rozpracován, bude se nejspíš ještě jednou veřejně projednávat. "Je to pracovní materiál. Připomínky a námitky se budou teď vyhodnocovat. Já do toho nebudu nijak zasahovat. Je mi to jedno, jestli tam bude tahle lokalita nebo tamta," řekl dnes primátor. "Můžu slíbit to, že budou-li vyhodnoceny připomínky, půjde ode mne jediný pokyn paní inženýrce (Ivě) Mazurové (vedoucí skupiny strategického plánu rozvoje Mostu), aby s krajským úřadem projednala možnost, aby se tato lokalita v novém územním plánu promítla jako zóna stavební," uvedl primátor. "Pokud nový územní plán půjde do schvalování zastupitelstvem ve stávající navržené podobě, vypořádám se s tím tak, že (při hlasování) nahlásím střet zájmů. Nic víc s tím nemůžu udělat," uvedl.

Mezi vlastníky pozemků jsou i restituenti, kteří získali parcely jako náhradu třeba za zábor ploch kvůli těžbě uhlí. S návrhem primátora souhlasili. Město musí mít nový územní plán do roku 2020. Schválit ho musí zastupitelé.
0 komentářů
přidat komentář