Památkáři opraví zámek ve Vimperku

Zdroj
Václav Koblenc
Vložil
ČTK
27.03.2017 16:05
Most

foto: Lubor Mrázek
Vimperk - Jihočeští památkáři dnes zahájili obnovu zámku ve Vimperku na Prachaticku, na kterou získali 110,1 milionu korun z Evropské unie. Proměna potrvá do roku 2020, stavební práce by měly začít koncem roku. ČTK to dnes řekl vimperský kastelán Vojtěch Brož. Zámek je od roku 2010 národní kulturní památkou, loni přilákal přes 10.000 návštěvníků, jimž nabízí dvě prohlídkové trasy.

Opravovat se začíná téměř po 25 letech. "Zámek jsme převzali před dvěma lety od Národního parku Šumava v neuspokojivém stavu. Zdivo a omítky jsou značně narušené, dřevěné prvky napadené dřevomorkou, velká část interiérů se nachází v havarijním stavu a návštěvnické a provozní zázemí je jen provizorní," řekla ČTK generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Na obnovu hradozámeckého komplexu s gotickou věží, renesančními záklopovými stropy a sérií secesních výmaleb získali památkáři na jeho obnovu dotaci 110,1 milionu korun z programu IROP. Díky ní opraví Horní zámek. "Kompletně se vymění inženýrské sítě, vybuduje se nová pokladna, návštěvnické zázemí, nová expozice muzea zaměřená na místní historii a rekonstruujeme prostory nově pojaté prohlídkové trasy," řekl ČTK kastelán Vojtěch Brož. Trasa se zaměří na aristokratické správce areálu, připomene třicetiletou válku i život služebnictva z doby Schwarzenbergů.

Součástí zámku je Muzeum Vimperska, které zde sídlí od roku 1961. "Hned na začátku rozehrajeme pro diváky situaci v 19. století, která byla pro Šumavu přímo katastrofální: v roce 1870 přišla velká vichřice, která způsobila obrovské polomy, následovala kůrovcová kalamita. Připomeneme i výrobu ze dřeva, tiskařskou a sklářskou tradici. Důležitým místem bude i Šumavská klenotnice, vystavíme zde mimořádně cenný tisk od Josefa Váchala Šumava umírající a romantická, který spravujeme na zámku Hluboká. Probouzení zámku vnímáme jako akci, která se děje jednou za sto let," řekl ČTK ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Zámek koupila v roce 1991 od města Správa Národního parku Šumava. V roce 2009 ho chtěla změnit v Mezinárodní environmentální centrum, na projekt ale nesehnala potřebných 700 milionů korun. V roce 2015 ho převzali památkáři. "Patří k nejstarším hradům v jižních Čechách, byla to původně strážní pevnost. Rádi bychom obnovili její slávu. Prostředí je úžasné, velmi mi připomíná mé rodné Jeseníky," řekla Goryczková.

Na místě dnešního vimperského zámku stával původně královský hrad, který vznikl kolem roku 1260. Měl chránit jednu z odboček Zlaté stezky, kudy se z Bavorska vozila sůl a další zboží. Hrad v polovině 16. století získali Rožmberkové, kteří začali s jeho přestavbou na renesanční zámek. Stát jej vlastnil od roku 1947, sídlily v něm Jihočeské státní lesy.
0 komentářů
přidat komentář