Jihlava má podle Babiše řešit zimní stadion, dotaci neslíbil

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
27.03.2017 16:00
Jihlava

Jihlava - Jihlava by měla dát do pořádku Horácký zimní stadion. Stav sportoviště, které je sídlem legendárního hokejového klubu Dukla Jihlava, označil ministr financí Andrej Babiš (ANO) po dnešní prohlídce za ostudu. Podle něj by měl na investici v řádu stovek milionů korun přispět městu třetinou kraj a stejným dílem i stát. Babiš ale státní dotaci radnici neslíbil s odůvodněním, že to už je otázka pro novou vládu. Jihlava by si podle něj mohla peníze také půjčit.

Debaty o potřebě investic do zchátralého stadionu se v Jihlavě vedou řadu let. Hnutí ANO je ve vedení města od loňského listopadu, kdy obsadilo místa po odvolaných radních ODS a Fora Jihlava. Radniční koalici tvoří ANO s ČSSD a lidovci.

Horácký zimní stadion byl otevřen v roce 1956, zastřešení získal v 60. letech. Radnice teď zvažuje několik variant řešení, od opravy přes stavbu multifunkční haly na stejném místě po vybudování stadionu na kraji města. Vedení města si naposled dalo za cíl vybrat konečnou variantu zjara, víc hlasů bylo zatím pro ponechání stadionu v centru. "Momentálně se zpracovávají studie, kde se dělají finanční analýzy všech možností, které jsou," řekl náměstek primátora za ANO Radek Popelka.

"Já na první poslech říkám, že by se to mělo postavit na zelené louce," řekl Babiš. Podotkl, že v centru Jihlavy je problém s parkováním, hokejový klub by se navíc kvůli rekonstrukci musel přestěhovat do jiného města.

Stavbu nového stadionu za městem dnes označil za nejlepší řešení také jednatel HC Dukla Bedřich Ščerban. Starý stadion by potom podle něj mohl sloužit pro trénink hokejistů a mládež. Ščerban uvedl, že za osm let, kdy stojí v čele klubu, se na stadionu opravovaly jen nenutnější věci. "Lidi jsou čím dál víc nespokojení, chodí jich čím dál tím míň," řekl.

Volné pozemky pro stavbu stadionu na kraji města podle Popelky radnice našla, kupříkladu u výpadové silnice na Žďár nad Sázavou. Návrh nového stadionu na zelené louce je prý zatím předražený, ale dal by se "očesat". Pak by stál zhruba stejně jako přestavba starého stadionu. Jde zhruba o 700 milionů Kč.
0 komentářů
přidat komentář

Související články