Pardubice připravují rozsáhlou rekonstrukci historické radnice

Vložil
ČTK
24.03.2017 13:10
Pardubice

Pardubice - Pardubice připravují rozsáhlou rekonstrukci historické radnice na Pernštýnském náměstí. Mykologický průzkum ukázal, že stropy novorenesanční budovy poškodily dřevokazné houby. Nezastavilo je ani ošetření dřevěných konstrukcí při rekonstrukci v 90. letech minulého století. ČTK o tom informovala Iveta Koubková z tiskového úseku magistrátu.


"V roce 2015 byl proveden v některých místech mykologický průzkum. Odhalil různou, v některých místech značnou míru napadení dřevěných konstrukcí dřevokaznou houbou. S rekonstrukcí budovy proto už nemůžeme otálet," uvedla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

V současné době má město hotový projekt rekonstrukce a čeká na vydání stavebního povolení. Peníze na rekonstrukci musí schválit zastupitelstvo. Vedení města by chtělo rekonstrukci provést letos a v následujícím roce.

V první etapě město počítá s rekonstrukcí čelního traktu radnice, která má přijít zhruba na 36 milionů korun, následovat by postupně měly opravy zbývajících křídel. Druhá etapa bude stát 26 milionů korun.

Historickou budovu čeká nejen kompletní kontrola a sanace dřevěných stropů a s tím související rekonstrukce podlah, ale také výměna oken, výměna zastaralé elektroinstalace nebo opravy záchodů.

"Vzhledem k rozsahu prací bude nezbytný i zásah restaurátorů, které na závěr čeká oprava dochovaných mozaikových dlažeb i štukované omítkové výzdoby na chodbách a hlavním schodišti," uvedla náměstkyně.

Novorenesanční radniční komplex pochází z konce 19. století a vznikl na místě tří barokních domů. Radnici navrhl architekt Jan Wejrych. Stavbu v zadním traktu zdobí sgrafita zpodobňující hudbu či tanec podle předlohy Mikoláše Alše, na průčelí jsou medailony českých králů nebo mezi okny v druhém patře pak alegorie ctností.
0 komentářů
přidat komentář

Související články