Turisté od května nebudou smět na věž Staroměstské radnice

Vložil
ČTK
23.03.2017 11:55
Praha

Praha - Turisté letos od května do listopadu nebudou smět na věž Staroměstské radnice, bude se opravovat. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražské informační služby Prague City Tourism Barbora Hrubá. Loni věž navštívilo přes 860.000 turistů. Orloji, který patří spolu s Hradem mezi nejvyhledávanější pražské památky, se lešení letos vyhne, oprava jej čeká příští rok. V době opravy ho nahradí projekce.


Většina památkových objektů ve správě státu se letos otevře návštěvníkům kolem Velikonoc. Pražský hrad své objekty otevře 1. dubna, jde mimo jiné o zahrady kolem Hradu. Hlavní sezonu Hrad zahájí 13. května, tedy v den, na který připadá 300. výročí narození panovnice Marie Terezie. V tento den na Hradě budou všechny nejdůležitější návštěvnické objekty přístupné zdarma a bude připraven doprovodný program vztahující se k osobnosti jediné ženy na českém trůnu. Na podzim Správa Pražského hradu otevře v Rožmberském paláci stálou expozici o Marii Terezii.

Mezi zahrady na jižním svahu pod Pražským hradem patří zahrada Ledebourská, Malá Pálffyovská zahrada, Kolowratská zahrada a Malá Furstenberská zahrada. Nesou stopy gotického opevnění, užitkových zahrad renesančních šlechtických paláců i reprezentativní barokní květinové partery. Otevřené budou stejně jako Jelení příkop od 1. dubna.

V dubnu se turistům otevře také opravená Novomlýnská vodárenská věž. Bude v ní expozice o hasičích a požárech. Oprava pětatřicetimetrové věže, která je historickou kulturní památkou, vyšla na skoro 50 milionů korun. Většina peněz přišla z evropských fondů, zbytek dodal pražský magistrát.

Prague City Tourism letos pro turisty připravil brožuru Pražské kavárny, další na téma Praha a design vyjde na začátku léta. Vyjde také druhý díl knížečky Pět pražských procházek. "Myšlenkou Pěti pražských procházek je ukázat návštěvníkům zajímavá místa mimo nejužší centrum. Druhý díl se tentokrát zaměří na architekturu," dodala Hrubá.

Loni se v Praze ubytovalo kolem 7,1 milionu turistů. Ze zahraničí bylo 85 procent z nich, téměř milion z Asie. Dalších odhadem milionu lidí v Praze využilo služeb sdíleného ubytování mimo hotely či hostely.
0 komentářů
přidat komentář

Související články