Zámek v Nových Syrovicích bude mít novou střechu

Vložil
ČTK
24.02.2017 12:00
Zlín

foto: Eva Koutná
Nové Syrovice (Třebíčsko) - Zámek v Nových Syrovicích na Třebíčsku bude mít novou střechu, do nynější zatéká. Její výměna je součástí celkové obnovy tohoto památkově chráněného objektu, již provádí Kraj Vysočina. Zámek využívá jeho ústav sociální péče se 70 klienty, kvůli opravám byli přechodně přestěhováni do Želetavy. Rekonstrukce zámku celkem za 40 milionů korun skončí v roce 2018. V tiskové zprávě o tom informoval náměstek hejtmana Josef Pavlík (ANO).


Zámek v klasicistním stylu sloužil po roce 1945 jako kasárna. Pro sociální služby je využíván od šedesátých let. Práce na výměně zámecké střechy pokryté bobrovkou začnou letos. Stejnou krytinu bude mít podle požadavků památkářů střecha i po opravě. Vyměněny budou rovněž špatné krovy.

Zámek dostane novou fasádu, okna i podlahy, staticky budou zajištěna klenutí chodeb. Dělníci také vymění oba dosluhující výtahy v budově. Minulý rok tam už instalovali nové rozvody elektřiny a venku vyměnili kanalizaci. Na dvůr zámku, který byl dřív spravován různými materiály, byla položena žulová dlažba.

Sociální ústavy kraje sídlí ve více historických budovách. Po transformaci dvou sociálních ústavů, jejichž obyvatelé se nastěhovali do rodinných domků, se v minulých letech uvolnily zámky v Jinošově na Třebíčsku a v Těchobuzi na Pelhřimovsku.

Zámek v Jinošově, kde se v roce 2008 zřítila část stropu, už kraj prodal. Areál v Těchobuzi přechodně slouží jako sklady a do jara by mělo být rozhodnuto, jak s ním kraj naloží dál. Žádný další objekt se podle mluvčí kraje Jitky Svatošové kraj aktuálně opouštět nechystá.
0 komentářů
přidat komentář